Zonnepanelen op afbetaling

Zonnepanelen op afbetaling

Op deze pagina ontdek je hoe je zonnepanelen op afbetaling koopt. Je krijgt volop informatie over waar je op moet letten, rentepercentages en verschillende manier van financieren en uitgestelde betaling. Daarnaast vind je hier aanbieders die opties bieden voor het huren of in termijnen betalen van zonnepanelen.

Bekijk direct:

Zonnepanelen op afbetaling

Wil je graag op een milieubewuste manier energie opwekken en mag je stroomrekening ook wel wat minder hoog worden? Dan is het zeker het overwegen waard om zonnepanelen op je woning te laten leggen. Hiermee vergaar je zelf energie en werken de apparaten in je huis ook een stuk zuiniger. Nu is de aanschaf van zonnepanelen niet bepaald een voordelige zaak te noemen. Overweeg zeker om er eerst goed voor te sparen zodat je je de panelen kunt permitteren. Een andere optie is om de zonnepanelen op afbetaling te kopen. Producten op afbetaling kopen en dus achteraf in termijnen betalen is tegenwoordig vrij gewoon en al helemaal als het om kostbare zaken zoals bijvoorbeeld zonnepanelen gaat. Informeer daarom altijd bij het bedrijf waar je de zonnepanelen bestelt wat de mogelijkheden zijn als het om betalen gaat. Zo heb je toch snel plezier en profijt van de zonnepanelen, ook al zijn ze nog niet volledig betaald.

Hoe zonnepanelen achteraf betalen of op afbetaling kopen?

Als je voor het plaatsen van zonnepanelen gaat, is het verstandig om vooraf veel informatie in te winnen, zodat je precies weet wat je in huis haalt. Ga naar een aanbieder van zonnepanelen die samen met jou bekijkt welke panelen geschikt zijn voor je woning en hoeveel er geplaatst moeten worden. Zo krijg je de geschiktste panelen die niet alleen goed bij de woning passen, maar ook nog eens aan al je wensen voldoen. Het is zeker erg belangrijk om een offerte te laten maken als je zonnepanelen op afbetaling wil kopen. Laat deze altijd vooraf maken zodat je weet waar je op financieel gebied aan toe bent. Informeer dan ook meteen wat er mogelijk is op het gebied van zonnepanelen in termijnen betalen. Je wilt namelijk dat deze zo vlug mogelijk worden gemaakt en geïnstalleerd en niet dat je er nog maanden op moet wachten, omdat je op dat moment niet voldoende geld hebt om ze te betalen. Informeer daarom altijd of betalen in termijnen mogelijk is. Veel mensen zullen het totaalbedrag niet in één keer ophoesten en kiezen voor gespreid betalen. Dit wordt dan ook opgenomen in het koopcontract. Er wordt gekeken naar het totaalbedrag dat je voor de zonnepanelen kwijt bent. Daarna wordt bepaald hoe lang je contract om af te betalen loopt en hoeveel je per maand dient af te lossen. Je betaalt bij het aflossen dus maandelijks een vooraf vastgesteld bedrag. Dit verandert niet tijdens de looptijd dus je komt daarmee nooit voor verrassingen te staan. Het maandelijks af te lossen bedrag bestaat uit kosten voor de zonnepanelen waar rente bij geteld wordt. Dit heeft tot gevolg dat het totaalbedrag hoger komt te liggen als je ervoor kiest om in termijnen te betalen dan wanneer je de zonnepanelen ineens betaalt. Omdat dit laatste voor veel mensen niet mogelijk is vanwege de hoge kosten, wordt er toch vaak gekozen voor zonnepanelen achteraf te betalen.

Kijk altijd goed wat de beste optie is als je zonnepanelen wilt laten plaatsen. Het is belangrijk dat je, wanneer je ervoor kiest om in termijnen te betalen, het vooruitzicht hebt dat je de maandelijkse aflossingen ook echt doet en de betalingstermijn niet overschrijdt. Dit levert namelijk problemen op waar je niet op zit te wachten. Als de zonnepanelen op afbetaling eenmaal op het dak liggen, wil je niet dat ze er weer afgehaald worden omdat je ze niet betaalt, simpelweg omdat je daar de financiële middelen niet voor hebt. Iets op afbetaling kopen is feitelijk net zoiets als er een lening voor afsluiten. Je lost namelijk in termijnen af en betaalt er ook nog rente bij. Dit is echt belangrijk om goed rekening mee te houden. Veel mensen kiezen juist voor achteraf betalen als het om dure aankopen gaat, zodat ze er al de beschikking over hebben, maar zich niet in allerlei bochten hoeven te wringen om het ook echt te betalen.

Voordelen/aandachtspunten zonnepanelen in termijnen betalen

Zonnepanelen in termijnen betalen wordt tegenwoordig veel gedaan en de meeste mensen zien er ook de volgende voordelen van in.

  • Je hebt een prima overzicht van je maandelijkse kosten als je bepaalde dingen op afbetaling koopt. De termijnbedragen zijn namelijk altijd hetzelfde en veranderen niet tijdens de looptijd van het afgesloten contract. Deze worden vooraf vastgelegd.
  • Omdat je iedere maand slechts een deel betaalt, houd je ook weer geld over om voor andere dingen te sparen en leg je geld opzij voor eventuele onvoorziene uitgaven.
  • Iets afbetalen betekent dat je er wel meteen de beschikking over krijgt en er in dit geval van profiteert dat je je eigen energie opwekt. Zonder ineens een groot bedrag te hoeven uitleggen, ben je toch al de trotse eigenaar van de zonnepanelen.

Er kleven natuurlijk ook wel wat minder positieve punten aan zonnepanelen kopen op afbetaling. Zo dien je wel echt iedere maand aan je betalingsverplichting te voldoen en moet je er rekening mee houden dat je meer betaalt dan wanneer je de zonnepanelen in één keer afrekent. Het is echter zeker geen gek idee om ze op afbetaling te kopen want des te eerder heb je de zonnepanelen en deze leveren je ook op hun beurt weer voordeel op. Ze zijn de investering zeker waard.Tip: Combineer je zonnepanelen met een elektrische fiets op afbetaling. Je gebruikt de stroom die je opwekt voor het opladen van je elektrische fiets. Daarnaast bespaar je veel geld t.o.v. de aanschaf of lease van een auto.

Conclusie

Als je ze wilt aanschaffen, overweeg zonnepanelen in termijnen betalen dan zeker. Zo hoef je niet lang te wachten om ervan te profiteren en heb je er alleen maar profijt van, zonder dat je ineens een groot geldbedrag moet neerleggen. Informeer altijd naar de voorwaarden voor gespreid betalen achteraf en kijk ook goed of je ervoor in aanmerking komt. Zo kun je ook milieubewust en op een duurzame manier energie opwekken!

bekijk video: Zonnepanelen op afbetaling

in deze video ontdek je alles over aandachtspunten tijdens de aanschaf en ontdek je of er mogelijkheden zijn voor Zonnepanelen op afbetaling

Vaak gestelde vragen over zonnepanelen op afbetaling

#1 Hoe kan ik zonnepanelen op afbetaling regelen bij Eneco?

De financiële experts bij Eneco maken vrijblijvend een financieringsplan voor je. Er zijn twee mogelijkheden: Lenen of huren.

Kies je voor financial lease, dan ga je een lening aan die bij het BKR geregistreerd wordt. Je wordt dan zelf eigenaar van de zonnepanelen. Voordeel is dat je dan ook in aanmerking voor diverse voordelen, zoals het terugvragen van de btw en subsidies die de overheid op zonnepanelen verstrekt. Als eigenaar zorg je zelf voor het onderhoud van de zonnepanelen.

Kies je voor operationeel lease, dan huur je de zonnepanelen en betaal je maandelijks een vast bedrag aan huur. Dit bedrag zal ieder jaar aangepast worden aan de ontwikkelingen op de markt. Eneco blijft de eigenaar van de zonnepanelen, dus je geniet geen voordelen van Btw-teruggave of subsidies. Als je later toch wil kopen, neem je de installatie over voor de marktprijs. Omdat je huurt, blijft Eneco verantwoordelijk voor het onderhoud aan de zonnepanelen.

#2 Hoe kan ik zonnepanelen op afbetaling regelen bij Engie?

Bij Engie regel je zonnepanelen zonder investering door ze te huren of door een lening aan te gaan: de Energiebespaarlening.

Kies je voor lenen, dan betaal je een vast bedrag in de maand en staat je rente gedurende de hele looptijd vast. Je gaat dan via het Nationaal Warmtefonds een laagdrempelige lening aan met een lage rente en zonder verborgen kosten.

Kies je voor huren, dan heb je ook geen grote investering, maar zit je wel vast aan een huurcontract dat op langere termijn duurder is dan meteen kopen. De winst die je maakt op het gebruik van je zonnepanelen gaat dan grotendeels op aan de huurprijs.

#3 Hoe kan ik zonnepanelen op afbetaling regelen bij Essent?

Bij Essent is het niet mogelijk om zonnepanelen te huren. Je financiert je zonnepanelen bij Essent met een duurzame lening via je eigen bank. Dat is een persoonlijke lening, waarbij je zelf het aantal maanden kiest waarin je gaat terugbetalen. Het bedrag wordt na installatie meteen overgemaakt naar de leverancier van de zonnepanelen. De rente op de lening is voor veel woningeigenaren fiscaal aftrekbaar omdat het een investering in de eigen woning betreft.

#4 Hoe kan ik zonnepanelen of afbetaling regelen zonder BKR registratie

Het regelen van zonnepanelen op afbetaling zonder BKR-registratie is alleen mogelijk wanneer je ze huurt. Heel veel energiebedrijven bieden de mogelijkheid om zonnepanelen te huren. Bedenk wel dat de huurprijs de winst die je maakt op de zonnepanelen voor een groot deel teniet doet. Je kostenbesparing is daardoor vaak minimaal, maar je maakt wel gebruik van 100% groene energie en je hoeft geen grote investeringen vooraf te doen.

#5 Hoe kan ik zonnepanelen op afbetaling regelen bij Luminus?

Bij Luminus is het niet mogelijk om zonnepanelen op afbetaling te kopen of om zonnepanelen te huren. Ben je klant bij Luminus en wil je zonnepanelen op afbetaling, sluit dan een persoonlijk krediet af bij je bank. Zo bespaar je meteen op je energiekosten, draag je bij aan een lagere CO₂-uitstoot en hoef je toch niet meteen een grote investering te doen.

#6 Hoeveel rente betaal ik op een lening voor zonnepanelen?

Wanneer je besluit om zonnepanelen op afbetaling te kopen, dan sluit je daarvoor een persoonlijke lening af. Soms heeft je energieleverancier een mogelijkheid om je daarin te adviseren en bieden zij ook meteen de lening aan. De looptijd bepaal je in de meeste gevallen zelf en de standaard aflossingstermijn ligt vaak tussen de 7 en 20 jaar. In veel gevallen kun je de rente op deze lening aftrekken bij je Belastingaangifte, omdat het een investering in je eigen woning betreft. Heb je overwaarde op je huis? Bel dan je hypotheekadviseur eens voor de mogelijkheden om je hypotheek te verhogen voor de verduurzaming van je woning.

Eneco is geregistreerd als financieel adviseur en biedt je een lening voor zonnepanelen. De rente is afhankelijk van de op de markt geldende rente en kan per jaar variëren. Via de website van Eneco kun je snel en gemakkelijk een financieringsplan laten opstellen zodat je precies weet wat het kost om je woning te verduurzamen. Eneco helpt je ook bij het aanvragen van subsidies en andere voordelige regelingen voor de aanschaf van zonnepanelen.

Via Engie kun je een energiebespaarlening afsluiten met een aantrekkelijke lage rente. In sommige gevallen springt zelfs jouw provincie bij om de rente nog lager te maken, zoals in Zeeland, Drente en Friesland. Engie werkt daarvoor samen met het Nationaal Warmtefonds. Het is heel eenvoudig deze lening aan te vragen en binnen een week is alles geregeld. Als je slim bent los je het bedrag wat je iedere maand bespaart af op de lening, zodat je op termijn ook rente bespaart. Met de energiebespaarlening financier je niet alleen je zonnepanelen, maar ook alles op het gebied van isolatie, warmtepompen, een HRe-ketel, een zonneboiler en een warmtepomp. Zelfs een gelijkstroompomp of CO2-gestuurde ventilatie behoort tot de mogelijkheden.

Essent biedt geen mogelijkheid om zonnepanelen te financieren, maar hun website wijst je wel op de mogelijkheden om een groene lening bij je bank aan te vragen. Zo’n groene lening is bedoeld om duurzame verbeteringen aan je huis aan te brengen en je bank adviseert je in dat geval over alle mogelijkheden over de aftrekbaarheid van de rente op je lening, net als bij je hypotheek.