
Zonnepanelen financieren: geld lenen voor zonnepanelen
Een investering doen in zonnepanelen is door de jaren heen steeds populairder en eigenlijk ook interessanter geworden. Door een dergelijke installatie te voorzien op (bijvoorbeeld) het dak van je woning kun je dan ook rekenen op verschillende voordelen, namelijk:
- Je kunt de hoogte van je energiefactuur op een efficiënte manier drukken;
- Je creëert een extra (financiële) meerwaarde voor je woning.
Zonnepanelen financieren
Geld lenen voor zonnepanelen met een (bestaande) hypotheek
Wil je toch liever gewoon geld lenen voor het kunnen aankopen van een systeem met zonnepanelen? Ook dat is mogelijk. Hiervoor kan je in eerste instantie opteren voor het afsluiten van een hogere hypotheek. Verschillende hypotheekverstrekkers maken het mogelijk om tot 106 procent van de waarde van de woning te lenen. Het is wel van belang om dit even grondig te bespreken met je hypotheekadviseur. Deze optie wordt immers lang niet door alle hypotheekverstrekkers aangeboden.Naast bovenstaande is het zo dat je bij het afsluiten van een hypotheek in Nederland ook over de mogelijkheid beschikt om extra te lenen bovenop wat je normaal kunt lenen op basis van de inkomsten waarover je beschikt. In principe is het zo dat hiervoor een maximaal kredietbedrag geldt van 9.000 euro voor energiebesparende maatregelen. Heb je ervoor gekozen om een nul-op-de-meterwoning aan te kopen of beschik je over een woning met een EPC0 of lager? Dan kan je zelfs tot een bedrag van 25.000 euro extra lenen. Een belangrijke voorwaarde waar je hierbij rekening mee moet houden is wel een energieprestatiegarantie van (minstens) 10 jaar.Met ingang van het jaar 2019 is het mogelijk om voor een huis met EPC0 of lager zonder energieprestatiegarantie een extra bedrag te lenen van maximaal 15.000 euro.
Wat moet je weten over de landelijke Energiebespaarlening?
Op moment van schrijven kan je bij geld lenen voor zonnepanelen ook kijken in de richting van de landelijke Energiebespaarlening die in het leven werd geroepen. Deze lening is specifiek bedoeld voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen. Het spreekt voor zich dat ook de plaatsing van zonnepanelen hieronder valt. Vanaf 1 juli 2022 is het mogelijk om bij het zogenaamde Warmtefonds 100 procent van het leenbudget aan zonnepanelen te besteden. In het verleden was dit nog beperkt tot maximaal 75 procent.
Biedt jouw gemeente een Duurzaamheidslening aan of niet?
Naast de Energiebespaarlening die op landelijk niveau wordt aangeboden bestaat er ook zoiets als een Duurzaamheidslening. Voor deze kredietvorm geldt dat ze kan worden aangeboden door de gemeente waarin je woonachtig bent. Controleren of jouw gemeente actueel over een dergelijke lening beschikt of niet kan gebeuren op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Het belangrijkste voordeel dat is verbonden aan de Duurzaamheidslening heeft uiteraard te maken met de lage rente die eraan verbonden is. Ga je geld lenen voor zonnepanelen? Dan is het onder voorwaarden mogelijk om de betaalde rente evenals de bijbehorende kosten van de lening via de aangifte inkomstenbelasting in aftrek te brengen.
Geld lenen voor zonnepanelen met een persoonlijke lening
Geld lenen voor zonnepanelen met een persoonlijke lening blijkt in de praktijk eveneens een zeer populaire mogelijkheid te zijn. Deze kredietvorm staat er dan ook om bekend niet alleen zeer duidelijk, maar ook erg voordelig te zijn. Doordat er bij deze lening sprake is van maandelijkse afbetalingen is het bovendien (onder voorwaarden) mogelijk om de rente erop af te trekken van de belastingen. Dit kan gebeuren wanneer er sprake is van:
- Bepaalde verbouwingswerken die worden uitgevoerd aan je (eigen) woning;
- Duurzame of groene investeringen die gebeuren aan de (eigen) woning;
Je zonnepanelen financieren met een persoonlijke lening zorgt ervoor dat je gegarandeerd kan rekenen op zowat de laagste kosten op de markt. Bovendien is het zo dat het volledige kredietverloop glashelder is. Je weet aan het begin precies hoeveel je leent, welke maandelijkse terugbetalingen er moeten gebeuren, hoeveel kosten je moet betalen en wanneer de zonnepanelen zijn afbetaald. Let wel op, deze lineaire voorwaarden zorgen voor lage kosten, maar zijn funest voor de flexibiliteit van je lening. Afwijken van de vastgelegde kredietvoorwaarden is dan ook vaak niet mogelijk.
Zijn er nadelen?
Geld lenen voor zonnepanelen met behulp van een persoonlijke lening is omwille van de lage kosten die er aan deze kredietvorm verbonden zijn potentieel zeer interessant te noemen. Dit gezegd hebbende zal je als mogelijke kredietnemer wel rekening willen houden met enkele nadelen:
- Afwijkingen aan de kredietvoorwaarden worden altijd bestraft;
- Zelfs extra vroegtijdig aflossen kan extra kosten met zich meebrengen;
Voordat je geld leent voor de aanschaf van je zonnepanelen door middel van een persoonlijke lening is het dus zeker van belang om te proberen voor jezelf uit te maken of je met zekerheid zal kunnen voldoen aan de vastgestelde kredietvoorwaarden of niet. Uiteraard zal ook het onderzoek uitgevoerd door de kredietverstrekker zelf hier al bepaalde inzichten in verschaffen.
Hoe interessant is de keuze voor een doorlopend krediet?
Eventueel zou je er voor geld lenen voor zonnepanelen ook voor kunnen kiezen om hiervoor een doorlopend krediet af te sluiten. Vergeleken met de persoonlijke lening gaat het hierbij om een kredietvorm die veel flexibeler is. Bedragen die je eerder bijvoorbeeld al hebt afgelost kunnen immers opnieuw worden opgevraagd. Ben je van plan om dus niet alleen te investeren in een installatie met zonnepanelen, maar wil je daarna eventueel nog enkele aankopen of veranderingen financieren? Dan kan dit op een flexibele manier met dezelfde lening gebeuren. De voordelen waar je bij deze kredietvorm op kan rekenen zijn dan ook de volgende:
- Afbetaalde bedragen kun je probleemloos opnieuw opvragen;
- Extra aflossen is altijd geheel boetevrij mogelijk;
- De looptijd van het krediet kan indien gewenst worden verlengd;
Ondanks de uitermate flexibele kredietvoorwaarden is het zo dat er voor verbouwingen of duurzame investeringen in de praktijk eerder zelden wordt gekozen voor het afsluiten van dit type lening. Dat is het gevolg van enkele niet onbelangrijke nadelen die eraan verbonden zijn.
Welke nadelen zijn er verbonden aan deze keuze?
Ondanks het feit dat het doorlopend krediet voor verschillende kredietdoeleinden met zekerheid het overwegen waard kan zijn, geldt dat zeker niet voor alle situaties. Wil je graag geld lenen voor zonnepanelen? Dan is het zo dat deze optie misschien niet zo interessant is. Daarvoor zijn meerdere redenen aan te halen. Denk hierbij concreet aan de volgende:
- De hoge kosten zorgen voor een significant verlies aan rendement;
- Het is niet mogelijk om de rente af te trekken van je persoonlijke belastingen;
Bovenstaande nadelen zorgen er dus in de praktijk eigenlijk voor dat je twee keer geconfronteerd wordt met een financieel nadeel. Niet alleen zullen de hoge kosten van deze kredietvorm flink peuzelen aan je potentiële rendement, bovendien is het ook nog eens zo dat je de rente in dit geval niet mag aftrekken van je persoonlijke belastingen. In bepaalde gevallen is dat bij het afsluiten van de persoonlijke lening voor de installatie van zonnepanelen wel degelijk het geval.
Zonnepanelen op afbetaling, de interessantste keuze?
Wil je liever geen zonnepanelen financieren, maar wil je wel kunnen rekenen op de voordelen die een dergelijke installatie met zich meebrengt? Geloof het of niet, maar dat behoort wel degelijk tot de mogelijkheden! Een optie waar je bijvoorbeeld eveneens voor kan kiezen is een systeem met zonnepanelen op afbetaling laten plaatsen. In dit geval wordt er een soort van huur- of leasingovereenkomst opgesteld. Hierbij is het zo dat er geen rekening moet worden gehouden met een eenmalige investeringskost. In plaats daarvan is het zo dat er maandelijkse kosten worden aangerekend. Het ontbreken van een bepaalde investering zorgt ervoor dat veel mensen neigen in de richting van deze optie. Toch zijn hier zeker niet alleen maar voordelen aan verbonden, in tegendeel.Zonnepanelen op afbetaling kopen mag in eerste instantie een zeer interessante optie blijken te zijn, in de praktijk is dat niet altijd het geval. Vaak is het namelijk zo dat de meerprijs of rente die hierbij wordt gehanteerd oploopt tot wel negen of zelfs tien procent. Bovendien geldt ook niet zelden een looptijd tot wel tien jaar. Vergeleken met de rente die wordt gehanteerd op bijvoorbeeld een persoonlijke lening liggen de kosten hierbij toch merkbaar hoger. Dit maakt niet alleen je installatie met zonnepanelen (veel) duurder, daarnaast wordt je uiteindelijke financiële rendement ook minder.
Hoeveel kun je lenen voor zonnepanelen?
In de regel geldt dat je bij zonnepanelen financieren tot maximaal 100 procent van de kostprijs van de installatie inclusief de eventuele werkuren kan lenen. In het verleden was het zo dat er eveneens rekening moest worden gehouden met de BTW die werd aangerekend op de installatie. Tegenwoordig is dat niet langer het geval. Sinds het jaar 2023 is het zo dat er op een installatie met zonnepanelen geen BTW meer wordt aangerekend.Let wel, hiervoor geldt wel een belangrijke uitzondering. Het 0% BTW tarief geldt immers niet bij de oplevering van geïntegreerde panelen samen met een nieuwbouwwoning. In dat geval is nog steeds het reguliere BTW-tarief van 21 procent van toepassing.
Kun je subsidie ontvangen voor de aankoop van je zonnepanelen?
Of je er nu voor gaat kiezen om geld te lenen voor je zonnepanelen of je deze gewoon uit de hand gaat financieren, het kan altijd de moeite waard zijn om na te gaan of je mogelijk aanspraak kan maken op een bepaalde subsidie of niet. Verschillende gemeenten in Nederland bieden hun inwoners een aantrekkelijke subsidie aan bij onder meer de aanschaf van zonnepanelen. Op deze manier is het mogelijk om de terugverdientijd van deze investering extra in te perken. Het spreekt dan ook voor zich dat je hier in de praktijk graag rekening mee zal willen houden.
Bekijk Zonnepanelen financieren: geld lenen voor zonnepanelen video
Zonnepanelen financieren: geld lenen voor zonnepanelen informatie video
In deze video ontdek je hoe het financieren van zonnepanelen werkt