Met een cv-ketel die op aardgas werkt, betaal je veel geld voor de verwarming van je woning. Bovendien is het zo dat bij de verbranding van aardgas CO2 vrijkomt. Dat laatste speelt een cruciale rol bij de klimaatverandering. Je hoeft voor de verlaging van je energierekening niet per se je bestaande gasketel weg te doen. Je begint met het gasverbruik te verminderen door de installatie van een warmtepomp. Zo’n pomp onttrekt warmte aan de lucht, het grondwater of de bodem
Een warmtepomp is vergelijkbaar met een airconditioning, maar werkt andersom. Met een airconditioning wordt warmte aan een ruimte onttrokken en die wordt naar buiten afgevoerd. De ruimte wordt daardoor koeler. Een warmtepomp onttrekt ergens warmte aan, die vervolgens wordt gebruikt om een ruimte op te warmen. Er zijn warmtepompen waarin de functies van koelen en verwarmen zijn gecombineerd. Dat betekent dat hetzelfde apparaat een ruimte in de zomer koelt en in de winter verwarmt. Net als een airconditioning wordt een warmtepomp op het lichtnet aangesloten.
We noemden al dat er door warmtepompen een van drie warmtebronnen worden gebruikt, namelijk het grondwater, de bodem of de lucht. Verder wordt er onderscheid gemaakt tussen zelfstandige apparaten en die samenwerken met een cv-ketel. De laatstgenoemden worden een hybride warmtepomp genoemd. Zo’n pomp staat de onttrokken warmte altijd af aan water. Er zijn echter ook warmtepompen die de warmte afstaan aan lucht. Op basis van waaraan warmte wordt onttrokken en afgestaan, worden de volgende typen warmtepompen onderscheiden: lucht/lucht, lucht/water en water/water.
We praten hier over een product online bestellen en betalen. De gebruikelijke wijzen van betaling zijn dan met iDEAL, een credit card, een QR-code of PayPal. Dan betaal je bij het plaatsen van een bestelling en dus voordat je het product in handen hebt. Maar wellicht vind je dat niet prettig. Een webwinkel is echter verplicht om minimaal een betalingswijze aan te bieden, die het je mogelijk maakt om tenminste de helft van de prijs later te betalen. Grote webwinkels houden het achteraf betalen in eigen hand. Andere webwinkels schakelen daarvoor een bedrijf als Afterpay in.
Zoals al is opgemerkt, vereist een warmtepomp een behoorlijke investering, maar dat er bedrijven zijn, die het je mogelijk maken om een warmtepomp op afbetaling aan te schaffen. We noemden al Afterpay. Dat bedrijf maakt inmiddels deel uit van Riverty. Als we hier de woordcombinaties warmtepomp Afterpay of warmtepomp Riverty gebruiken, dan wordt er bedoeld een warmtepomp achteraf betalen oftewel een warmtepomp in termijnen betalen, waarbij gebruik wordt van de diensten van in dit geval Riverty. De webwinkel moet dan wel warmtepomp Riverty mogelijk maken. Dat zul je dus moeten nazien, als je achteraf wilt betalen.
Een warmtepomp Riverty is als het ware een lening afsluiten voor de aanschaf van een warmtepomp. Er geldt echter een maximum bedrag dat je zo kunt ‘lenen’. Je zult kredietwaardig moeten zijn. Er wordt naar je betaalverleden gekeken. Er zijn webshops die de kosten van het betalen via een bedrijf als Afterpay je in rekening brengen. Die kosten mogen echter niet hoger zijn, dan die dat bedrijf de webwinkel in rekening brengt.
Samenvattend zijn de voordelen van achteraf betalen tweeledig. Ten eerste is het prettig als je een grote uitgave als een warmtepomp in termijnen betalen kunt, in plaats van in een keer. Ten tweede ontvang je je bestelling, voordat je die betaalt. Als het product dan niet is wat je ervan verwacht, dan kan je dat terugsturen en hoef je niet te wachten tot je je betaling terugkrijgt. Die betaling heeft immers nog niet plaatsgevonden.