De Oppo Find X4-reeks wordt in het begin van 2022 verwacht. Het zal een van de grootste releases zijn van deze periode, naast de Xiaomi Mi 12 en de Samsung Galaxy S22.

We verwachten dat Oppo op verschillende prijspunten komt met een aantal verschillende smartphones. Zoals een topklasse Pro-model met krachtige specificaties en een goedkopere Lite-variant.

Dit heeft Oppo ook gedaan met de X3-reeks. Het premium-toestel is de Find X3 Pro in deze serie, de Find X3 Neo is voor de midden budget markt en de Find X3 Lite is het budgetmodel. Onze verwachting is dat Oppo met de Find X4-serie hetzelfde patroon gaat volgen.

De Find X smartphones van Oppo zijn al uitgegroeid tot goede competitie voor de OnePlus, Xiaomi Mi en de Samsung Galaxy S smartphones. Vaak komt de competitie net wat beter uit de test, maar dat wil niet zeggen dat Oppo geen waardige strijd biedt.

Oppo heeft bevestigd dat voor het einde maart 2022 hun nieuwe vlaggenschip verschijnt met de nieuwe Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 chipset. De naam van deze smartphone reeks is nog niet bekend gemaakt.

In het kort uitgelegd

  • Wat? Het Oppo-vlaggenschip van 2022.
  • Wanneer komt het uit? Ergens in het eerste kwartaal van 2022.
  • Wat gaan de verschillende modellen kosten? We verwachten net zoals de vorige keer, een premium-, midden, en budgettoestel op verschillende prijspunten.

Oppo Find X4: Prijs en releasedatum

Oppo heeft bevestigd dat de nieuwe reeks ergens in het eerste kwartaal van 2022 uit zal komen. Dit betekent dat we de nieuwe smartphones op zijn allerlaatst eind maart zullen zien.

Een officiële releasedatum heeft Oppo niet genoemd, maar hopelijk krijgen we bij het Mobile World Congress op 28 februari meer informatie hierover.

De verwachting is dat we drie varianten van de Oppo Find X4 gaan krijgen op verschillende prijspunten. Een Pro-model voor de topklasse, een Neo-variant als midranger en voor de budgetmarkt een Lite-toestel.

De Oppo Find X3 Pro kostte op release zo’n 1.149 euro. Bij de Neo was het prijskaartje 799 euro en voor 449 euro kon je de Lite ophalen. We verwachten dat Oppo met de Find X4-reeks niet veel zal gaan afwijken van deze prijzen.

Hopelijk weet de fabrikant de prijs voor de nieuwe reeks te drukken, want een van de grootste pijnpunten bij de Oppo smartphones is de prijs. Wanneer je het bedrag niet in 1 keer wil betalen kun je een smartphone in termijnen betalen overwegen.

Geruchten en leaks

Er zijn meerdere details over de nieuwe reeks van Oppo uitgelekt en er komen af en toe steeds meer nieuwtjes bij.

In een groot leak van WinFuture lijken alle specificaties van de Oppo X4 Lite en de Oppo Find X4 vrijgegeven. 

De standaard versie komt naar de verhalen met een 6,5 inch AMOLED scherm met een resolutie van 1080 x 2400, een beeldverversing van 120Hz, een Snapdragon 888 chipset, 256GB opslag en 8GB Ram opslag. De smartphone krijgt een camera van 50MP f/1.8 hoofdcamera, een groothoeklens van 50MP f/2.2 groothoeklens, een telefoto-lens van 13Mp f/2.4 en vooraan een selfiecamera van 32MP f/2.4. 

Daarnaast krijgt hij een batterij van 4.800 mAh, 80W snelladen, draadloos laden, een under-display vingerafdrukscanner, een Ip54-rating en loopt het toestel op Android 12. De afmetingen bedragen 160,3 x 72,6 x 8,7 millimeter en het gewicht is 196 gram.

De Oppo Find X5 Lite krijgt naar verwachting iets minder interessante specificaties. Het toestel van Oppo komt volgens het leak met een 6,43 inch (16,33 cm) 1080 x 2400 AMOLED-scherm met een beeldverversing van 90Hz, een MediaTek Dimensity 900-chipset, 8GB RAM en 256GB opslag.

De verwachtingen op het gebied van camera’s zijn een drievoudige camera-opstelling met een 64MP f/1.7 hoofdcensor, een 8MP f/2.25 groothoeklens en een macrolens van 2MP f/2.4. Vooraan zit er een 32MP selfiecamera.

De Lite-versie komt met een 4.500 mAh batterij en 65W snelladen, helaas komt deze versie zonder draadloos laden. De waterdichtheid op deze toestel is ook IP54 en er komt een vingerafdrukscanner onder het scherm, maar alles gaat via Android 11 in plaats van Android 12. De afmetingen van zijn 160,6 x 73,2 x 7,81 millimeter en het gewicht is 173 gram.

Nog een grote leak over de Find X4-reeks dat we hebben gezien is dat het toestel mogelijk een oplaadsnelheid krijgt van 125W. De technologie is al bekend gemaakt door Oppo, maar is verder nog niet bevestigd of dit van toepassing is op de nieuwe smartphones.

Volgens leak Digital Chat Station zal deze laadfunctie op meerdere smartphones komen in de Find X4-reeks, waardoor dit de snelst ladende smartphones ter wereld worden. We weten niet in welke van de Find X4-modellen deze functie komt, mogelijk komt het exclusief voor de duurste variant. Het standaard toestel zal dan uitgerust zijn met 65W laden.

Een andere leak van Digital Chat Station zegt dat de Find X4 een 6,7 inch display krijgt met een resolutie van 3216 x 1440. En net zoals bij de Find X3 en de Find X3 Pro een beeldverversing van 120Hz.

Ook zegt de tipgever dat een van de Find X4- smartphones een hoofdcamera van 50MP van Sony krijgt. Daarbij een 13MP telefotocamera met 3MP microscoopcamera en 2x optische zoom.

Wel is bevestigd dat de smartphones een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1-chipset krijgen. Dit is de nieuwe processor die we in 2022 bij veel topklasse smartphones gaan zien. We weten nog niet zeker of elke telefoon in de Find X4-reeks deze chipset zal gaan krijgen, maar de verwachting is dat de Find X4 Pro sowieso gebruikt zal gaan maken van deze processor.

Nog een leak over de Pro-versie van de Oppo Find X4 geeft een zicht op het premium-toestel binnen de reeks. Dit model zou naast de Snapdragon 8 Gen 1-chipset ook met een 12GB RAM en 256GB opslag komen. De batterij heeft 5.000mAh en 80W snelladen. Het camerablok krijgt naar verwachting een drievoudige 50MP+50MP+13MP- opstelling met 5x optische zoom. Het 6,7 inch scherm krijgt een resolutie van 3216 x 1440p resolutie en een beeldverversing van 120Hz. Ook zal de naam overschakelen naar Oppo Find X5, dit omdat 4 in China een ongeluksgetal is.

Wat we willen zien aan de Oppo Find X4

Hieronder een aantal functies en veranderingen die we graag zouden willen zien op de Oppo Find X4-reeks. Dit in vergelijken met andere smartphones van Oppo en de competitie.

1. Lagere prijzen

Voor ons de grootste obstakel met de eerdere smartphones van Oppo, vooral de Pro-modellen. De smartphones zijn gewoonweg te duur.

De Find X-smartphones van Oppo zijn erg leuke toestellen, maar het is moeilijk om iemand over te halen om deze smartphones te kopen als deze persoon niet veel te besteden heeft. Met name zijn de Pro-varianten behoorlijk aan de prijzige kant.

Als Oppo hun prijs naar beneden drukt, zal het makkelijker aan te bevelen zijn voor hun prijs-kwaliteitverhouding.

2. Breng het (nep-)leer terug

De Oppo Find X2 Pro was beschikbaar in veganistisch leren uitvoering. Het gaf de telefoon een premium-afwerking en het voelde fijn aan in de hand. Dit leer was er niet bij de Finx X3 Pro.

We zouden graag de leren afwerking terugzien bij de Find X4 Pro. Dat zou beter passen bij het premium-prijskaartje van de smartphone.

Tegenwoordig hebben ook midrange smartphones indrukwekkende specificaties. Dus waar de topklasse smartphones zich als een van de weinige gedeelten echt kunnen onderscheiden is de design. Hier kan de Find X4 dus een grote slag slaan door het leer weer terug te brengen.

3. Een betere zoomcamera

De Oppo Reno 10x zoom is vernoemd naar zijn hybride lens die 10x zoom heeft. Ook de Oppo Find X2 bevat deze lens. Deze lens is echt geweldig om in de verte nog scherpe foto’s te maken.

Oppo heeft de lens echter achterwege gelaten. De Find X3-reeks had daardoor toch wel teleurstellende zoomfuncties, de focus lag meer op microscoop- en groothoekfotografie.

We zouden graag de zoomlens terug vinden op de nieuwe Oppo-smartphones, omdat dit voor smartphones-fotografen van groot belang is.

4. Een microSD-slot

Tegenwoordig hebben bijna alle smartphones enorm veel geheugen. Toch is de optie om dit verder uit te breiden voor veel gebruikers belangrijk.

Krijgt de smartphone een MicroSD-kaart, dan kun je de opslag tot meer dan 1TB uitbreiden. Echter hebben veel producten, waaronder Oppo, deze ondersteuning weggehaald.

We zouden graag een MicroSD-slot zien op de Find X4-smartphones. Op zijn minst op de Pro-variant, aangezien deze het meest prijzig is en zoals de naam al zegt, voor professionals is ontworpen.

5. Oranje telefoon

Een van de beste kleuren die je smartphone kan zijn is de kleur oranje. De Oppo Find X2 Pro kwam uit in een bijzonder oranje tint en was erg geliefd. De Find X3 Pro hield het weer simpel met een blauwe kleur, in vergelijking met die bijzonder oranje tint was dit toch een beetje saai.

We zouden graag weer een oranje telefoon zien, die je van een kilometer afstand kunt zien omdat die zo opvalt.