4 tips om te kopen op afbetaling Zonder BRK registratie

Vanaf augustus 2020 is er een nieuwe wet in werking getreden welke partijen verbiedt om een hogere rente dan 10% te vragen voor koop op afbetaling. Sinds die tijd ben ik me volledig gaan verdiepen in de markt voor achteraf- en in termijnen betalen. Termijnbetaling is sindsdien een stuk vriendelijker geworden voor consumenten, maar het blijft een complexe wereld met ontzettend veel variabelen. Mijn doel is om consumenten een zo transparant mogelijk beeld te geven van achteraf of in termijnen betalen. 

Tip 1: Huur het product

Wil je iets kopen dat duurder is dan 250 euro, overweeg dan om het te huren. Je betaalt dan iedere maand een vast bedrag. Een voorbeeld van een partij die huurkoop aanbiedt is Grover. Gaat er iets kapot? Zij betalen je 90% van alle reparatiekosten. Na de huurperiode kun je blijven huren, het product gratis terugsturen of op elk gewenst moment kopen. 

Huur bij Grover

Tip 2: Hou het bedrag onder de 250 euro

Een krediet van meer dan € 250,-  dat langer dan één maand loopt, staat bij BRK geregistreerd. Heb je een zakelijk krediet van meer dan € 1.000 waarvoor je persoonlijk aansprakelijk bent? Dan staat dat ook bij BRK geregistreerd. Zolang je het bedrag onder de € 250,- houdt is er dus sowieso niets aan de hand.

 

Tip 3: Betaal altijd netjes op tijd je aflossing 

Als er iets gebeurt tijdens de looptijd van een krediet, dan is dat ook bij BRK bekend:

  • Je loopt achter met betalen.
  • Je hebt je betalingsachterstand ingelopen.
  • Andere bijzonderheden. Bijvoorbeeld dat je lening is opgeëist.

Je BKR registratie wordt dan een negatieve BKR registratie. Besef je dus dat als je altijd netjes betaald een (positieve) BKR registratie helemaal niet erg is.

Tip 4: Overweeg in 3 termijnen betalen (0% rente)

Wil je echt in termijnen betalen zonder BKR registratie en zonder rente: overweeg dan in 3 termijnen betalen. De enige gespreid betaalmethode zónder rente en BKR registratie. Je betaalt jouw aankoopbedrag gespreid in drie termijnen binnen 60 dagen.