Ga direct naar:
Wanneer je een motor wenst aan te kopen zou je in eerste instantie de keuze kunnen maken om deze te gaan financieren met eigen middelen. Voor veel mensen geldt dat ze over een mooie spaarrekening beschikken waar aldus best een aardige som op is terug te vinden. Je zou er eventueel voor kunnen kiezen om een gedeelte van dit bedrag (of zelfs het volledige bedrag) aan te wenden om een motor mee te financieren. Deze keuze maken zorgt ervoor dat er niet hoeft te worden geleend waardoor er geen sprake is van extra kosten boven op de aankoopprijs van de motor. Volledig een motor financieren met eigen middelen zou dus vanuit financieel oogpunt best interessant kunnen zijn. Dat is echter niet zo wanneer je hiervoor je (volledige) financiële buffer dient aan te spreken. Doet er zich op dat ogenblik een onverwachte situatie voor? Dan kunnen de financiële gevolgen meer dan aanzienlijk zijn. Denk dus zeker altijd goed na vooraleer ervoor te kiezen om de volledige aankoopsom voor je nieuwe motor met eigen middelen te betalen.
In het merendeel van de gevallen opteren mensen bij het aankopen van een nieuwe motor voor het afsluiten van een motorlening. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. We maken in de praktijk een onderscheid tussen twee verschillende kredietvormen waar je een keuze tussen kan maken:
Beide aangehaalde kredietvormen maken het mogelijk om geld te lenen voor de aanschaf van een motor. In de basis werken ze ook beiden op dezelfde manier. De kredietverstrekker zal immers aan de hand van de motor die je wenst aan te kopen bepalen hoeveel je precies kan lenen. Het is vooral de manier waarop het geleende bedrag kan worden terugbetaald dat aanzienlijk verschilt.
Voor een motor financieren wordt in het merendeel van de gevallen gekeken in de richting van de persoonlijke lening. Voor deze kredietvorm geldt in de praktijk dan ook dat ze er bekend om staat over een zeer scherpe intrest te beschikken. Deze lage intrest is vooral het gevolg van de erg lineaire kredietvoorwaarden waarvan sprake is. Enerzijds zorgen deze voorwaarden er namelijk voor dat de kredietverstrekker kan rekenen op heel wat zekerheid terwijl net daardoor de kosten zo laag uitvallen. De lage kosten die gelden voor de persoonlijke motorlening zijn uiteraard mooi meegenomen. Dit gezegd hebbende dien je er wel rekening mee te houden dat er net hierdoor in het geheel niet van de geldende kredietvoorwaarden kan worden afgeweken. Hoogstens zijn er bepaalde kredietverstrekkers die je de mogelijkheid bieden om boetevrij extra (vroegtijdig) af te lossen. Ook hiervoor geldt echter dat dit lang niet bij alle kredietverstrekkers het geval is.
Een tweede mogelijkheid waarover je beschikt voor wat je motor financieren betreft heeft betrekking tot het afsluiten van het zogenaamde doorlopend krediet. Voor deze kredietvorm geldt dat ze ten opzichte van de persoonlijke lening over veel flexibelere voorwaarden beschikt. Deze flexibiliteit uit zich op verschillende vlakken. Wat dit betreft kan je dan concreet denken aan:
De uitermate flexibele voorwaarden die gelden voor dit type motorlening zorgen ervoor dat er door de kredietverstrekker slechts kan worden gerekend op een beperkte(re) zekerheid. Het gevolg hiervan is dan ook dat de kosten voor deze lening een stuk hoger zijn gelegen. Dit betekent dat de uiteindelijke totale aankoopprijs van je motor een behoorlijk stuk hoger kan zijn gelegen. De voordeligste optie voor geld lenen voor een motor is het doorlopend krediet dan ook allerminst.
Een motorlening kan in de praktijk duidelijk worden afgesloten in verschillende vormen. Voor veel mensen geldt echter dat ze niet precies kunnen uitmaken welke van beide opties nu precies het interessantst is. Eigenlijk is het vooral zo dat je een keuze dient te maken tussen:
Wanneer het voor jou vooral van belang is om zo goedkoop mogelijk geld te kunnen lenen voor de aankoop van je nieuwe of tweedehandse motor is de persoonlijke lening voor jou met zekerheid de beste keuze. Wil je graag kunnen rekenen op meer flexibele voorwaarden, ook al zorgt dat ervoor dat de kosten daardoor merkelijk hoger komen te liggen? In dat geval kan de keuze voor het doorlopend krediet voor jou naar alle waarschijnlijkheid al snel zijn gemaakt.
Wil je graag geld lenen voor de aankoop van een nieuwe of tweedehandse motor? Dan zal je, je als vanzelfsprekend de vraag stellen hoeveel je daar nu precies voor kan lenen. Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van toch best een aantal verschillende elementen. Het gaat hierbij om:
In eerste instantie zal er bij het aanvragen van een motorlening altijd worden gekeken naar het bedrag dat is vereist voor de aanschaf van het motorrijtuig in kwestie. In het merendeel van de gevallen is het zo dat er tot honderd procent van de kostprijs van de motor kan worden geleend. Wanneer dit in kaart is gebracht wordt er ook gekeken naar de persoonlijke financiële situatie van de kredietnemer. Een kredietwaardigheidscheck moet immers duidelijk maken of je het benodigde bedrag daadwerkelijk zal kunnen aflossen of niet. Hoeveel je precies kan lenen en of je de gewenste lening kan afsluiten is dus vooral afhankelijk van de hierboven aangehaalde drie punten.
In principe is het bedrag dat je kan lenen bij een motor financieren gelimiteerd tot 100 procent van de aankoopwaarde van het voertuig. Wil je met andere woorden een motor kopen met een (nieuw)prijs van 7.000 euro? Dan betekent dit in de regel dat je tot maximaal 7.000 euro kan lenen. Dit gezegd hebbende is het zo dat er hiervoor in de praktijk een uitzondering kan worden gemaakt. Verschillende kredietverstrekkers bieden hun kredietnemers de mogelijkheid aan om tot bijvoorbeeld 105 of zelfs tot 110 procent van de waarde van hun motor te lenen. Dat kan interessant zijn omdat men op deze manier bijvoorbeeld ook de mogelijke meerwaarde van accessoires mee kan lenen of wat ook te denken van de motorrijtuigenbelasting of de verzekeringspremie voor het eerste jaar? Hou er wel rekening mee dat de kredietvoorwaarden op dit vlak zeer sterk kunnen verschillen tussen de verschillende kredietverstrekkers op de markt. Besteed hier dus zeker de nodige aandacht aan.
Een vraag die zeer veel mensen zich stellen die graag geld willen lenen voor een motor is of dit eveneens kan voor een tweedehands exemplaar. Dat kan zeker. Vaak is het zo dat er door kredietverstrekkers eigenlijk geen onderscheid wordt gemaakt tussen een nieuwe en een tweedehandse motor voor wat de geldende kredietvoorwaarden betreft. Het spreekt voor zich dat je er wel altijd goed aan doet om dit nog even extra te controleren.
Heb je besloten om te gaan lenen voor de aankoop van je nieuwe motor? In dat geval zal je daarvoor eerst een geschikte kredietverstrekker moeten zien te vinden. Vergelijkbaar met de autolening is het zo dat de motorlening één van de meest concurrentiële kredietvormen op de markt betreft. Dit zorgt er niet alleen voor dat het merendeel (zo niet alle) kredietverstrekkers deze aanbieden, daarnaast kan het uitvoeren van een vergelijking je meteen heel wat kosten besparen. Enkele kredietverstrekkers op de Nederlandse markt die een motorlening aanbieden zijn onder meer:
Uiteraard zijn er nog heel wat meer kredietverstrekkers die je geld kunnen lenen voor de aankoop van een motor. Een objectieve vergelijking uitvoeren tussen de verschillende kredietverstrekkers kan er dan ook niet alleen voor zorgen dat je aanspraak kan maken op de interessantste kredietvoorwaarden, bovendien kan je tegelijkertijd ook rekenen op de laagste kosten. Heb je een geschikte kredietverstrekker gevonden voor je motorlening? In dat geval dien je vaak nog rekening te houden met de onderstaande stappen die doorlopen dienen te worden.
In eerste instantie dien je te bepalen hoeveel je wenst te lenen voor de aankoop van je motor. Hou hierbij uiteraard rekening met de geldende kredietvoorwaarden komende vanuit de kredietverstrekker in kwestie. Bepaal bovendien voor jezelf of je van plan bent om het volledige bedrag te gaan lenen of je bijvoorbeeld ook een bepaalde eigen inbreng zal voorzien. Wil je graag ook de motorrijtuigenbelasting evenals de verzekeringspremie voor het eerste jaar mee kunnen lenen? Dan dien je ook hier uiteraard zeker rekening mee te houden.
Wanneer je hebt bepaald hoeveel je wenst te lenen voor de aankoop van je nieuwe of tweedehandse motor zal je moeten bepalen op welke manier je dit bedrag wenst te lenen. Zoals eerder op deze pagina al aangehaald kan er op dit vlak worden gekozen voor een persoonlijke lening, maar daarnaast kan je ook kiezen voor een doorlopend krediet. Naar welke van beide kredietvormen jouw voorkeur uiteindelijk uit zal gaan is uiteraard geheel aan jou om te bepalen.
Geld lenen voor de aankoop van een motor betekent in de praktijk altijd dat je bepaalde documenten voor zal moeten kunnen leggen om deze aankoop te staven. Om welke documenten het hierbij gaat kan afhankelijk zijn van de kredietverstrekker in kwestie. Zo kan het hierbij bijvoorbeeld gaan om een ondertekende offerte, maar soms is ook daadwerkelijk een factuur vereist. Bij de aankoop van een tweedehands motor is het raadzaam om na te vragen welke stukken hier mogelijks precies voor aangeleverd dienen te worden. Dit vooral wanneer de verkoper geen professionele partij is.
Werden alle vereiste documenten aangeleverd en is je kredietaanvraag definitief goedgekeurd door de kredietverstrekker? In dat geval zal je (wellicht digitaal) een kredietovereenkomst ontvangen. Neem deze grondig door en onderteken ze vervolgens voor goedkeuring. Lever afhankelijk van de werkwijze van de kredietverstrekker het ondertekende exemplaar terug aan om je kredietaanvraag af te ronden. Afhankelijk van de kredietvoorwaarden in kwestie duurt het doorgaans nog wel enkele dagen vooraleer het kredietbedrag wordt uitbetaald. Dit kan bovendien gebeuren op jouw bankrekening, maar ook rechtstreeks op de rekening van bijvoorbeeld de professioneel verkoper. In principe wordt vanaf de eerstvolgende maand begonnen met het terugbetalen van de lening.
Last but not least, sinds een aantal jaar is het zo dat ook de keuze voor een private lease tot de mogelijkheden behoort. Dit is niet alleen het geval bij auto’s, maar ook bij motors. Als je kiest voor het afsluiten van een private lease is het van belang om te weten dat je geen eigenaar wordt van de motor in kwestie. In plaats daarvan wordt er een soort van huurovereenkomst opgemaakt voor een bepaalde periode. Tijdens deze periode krijg je de gewenste motor ter beschikking. In ruil hiervoor moet je een vast maandelijks bedrag betalen. Dit bedrag omvat doorgaans alle kosten met betrekking tot de motor. Denk hierbij aan de verzekering, de onderhoudskosten, etc. Enkele kosten worden door de overeenkomst echter ook standaard uitgesloten. Denk hierbij aan:
Omdat de kosten bij een private lease zijn vastgesteld kan je niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Is het voor jou dus geen probleem dat je nooit echt eigenaar zal worden van de motor waarmee je rijdt, maar wil je vooral financiële verrassingen kunnen voorkomen? In dat geval kan de keuze voor een private lease voor je nieuwe motor het overwegen waard zijn.