Kopen op afbetaling zonder BKR: 7 tips

op afbetaling kopen zonder bkr (1)

Wat je vooraf moet weten

In dit artikel leer je hoe je (duurdere) producten kunt kopen en die pas later afrekent: achteraf of in termijnen. Omdat het gaat om een verkapte lening, net zoals bijvoorbeeld bij het aangaan van een abonnement, is het van belang dat je je realiseert dat het BKR (Bureau kredietregistratie) “meekijkt”.

Omdat dit artikel inzoomt op het kopen op afbetaling zonder BKR, is het allereerst goed om helder te hebben wat hiermee bedoeld wordt. In grote lijnen zijn er 2 mogelijke situaties:

 1. Je wil kopen op afbetaling zonder BKR geregistreerd te worden. Met andere woorden: Je wilt voorkomen dat je een BKR registratie krijgt.
 2. Je hebt al een BKR registratie en je wil een product of dienst kopen op afbetaling. Met andere woorden: je wil niet dat je BKR registratie wordt gecheckt of je wil in ieder geval niet dat deze check ervoor zorgt dat je niet in aanmerking komt voor de aankoop.

Voor beide van bovenstaande situaties volgen in dit artikel een aantal tips. Nog even op voorhand: bedenk altijd goed dat BKR checks er niet voor niets zijn. Ze zijn je er om je als consument te beschermen. 

Daarnaast is het voordat je tips leest handig om het verschil te weten tussen positieve en negatieve BKR registraties.

Een positieve BKR registratie:

Kredietaanbieders zijn verplicht om kredieten boven de €250,- die langer dan 1 maand duren door te geven aan het BKR. In beginsel zijn dit allemaal positieve BKR registraties. 

Een negatieve BKR registratie:

Bedrijven zijn daarnaast verplicht om door te geven als er iets “afwijkends” gebeurt tijdens het aflossen van je krediet. Bijvoorbeeld:

 • Je loopt achter met het aflossen van je krediet.
 • Je hebt een aflossingsregeling afgesproken met de kredietaanbieder nadat je een betalingsachterstand hebt opgelopen
 • Andere bijzonderheden. Bijvoorbeeld dat je lening is opgeëist.
lening op afbetaling zonder bkr (1)

4. Tips om te kopen op afbetaling zonder BKR geregistreerd te worden

Tip 1: Kijk of het product dat je wil kopen ook achteraf of in termijnen te betalen is terwijl je onder de €250,- blijft.

Het kan zijn dat je bijvoorbeeld een iPad wil kopen. Een iPad kost al gauw meer dan €500,-. Heb je echt een iPad nodig of voldoet een tablet van Samsung bijvoorbeeld ook. Je kooptt een Samsung Galaxy Tab a8 al rond de €200,-. Bij BCC kun je dan kiezen voor: “in termijnen kopen via Tinka”. Voor €10,00 per maand los je het bedrag af binnen 24 maanden zonder BKR geregistreerd te worden.

Tip 2: Voor aankopen tussen de €100 en €3000,- maak je gebruik van Pay in 3

Zit je vakantiegeld, eindejaarsbonus of andere grote “meevaller” er op korte termijn aan te komen? Overweeg om gebruik te maken van de diensten van Payin3. BIj deze manier van betalen los je ⅓ af tijdens je aankoop, ⅓ na 30 dagen en de rest na 60 dagen. Er zijn inmiddels veel webshops aangesloten bij Pay in 3. Het mooiste van alles: Je krijgt hoe dan ook geen BKR registratie.

Tip 3: Maak gebruik van huren i.p.v. kopen op afbetaling

Wil je iets kopen dat duurder is dan 250 euro, overweeg dan om het te huren. Je betaalt dan iedere maand een vast bedrag. Een voorbeeld van een partij die huurkoop aanbiedt is Grover. Gaat er iets kapot? Zij betalen je 90% van alle reparatiekosten. Na de huurperiode kun je blijven huren, het product gratis terugsturen of op elk gewenst moment kopen. Vaak is het aan het einde van de huurperiode mogelijk om het product tegen een fictief bedrag van €1,- te kopen. Op deze manier word je dus alsnog de juridisch eigenaar van het product.

Tip 4:  Ga een abonnement aan i.p.v. kopen op afbetaling

Een andere manier om niet BKR geregistreerd te worden is door het aangaan van een abonnement op het product dat jij graag wil hebben. Voorbeelden hiervan zijn aanbieders als Bluemovement.nl en Bundles.nl. Zij bieden abonnement op wasmachines, vaatwassers, koffiemachines etc. Ook Coolblue biedt abonnementen aan op wasmachines. Het voordeel van deze abonnementen is dat je het ook goed kunt gebruiken om een korte periode van een jaar te overbruggen. De abonnementen zijn namelijk na een jaar maandelijks opzegbaar. Daarnaast wordt er bij een defect altijd gratis gerepareerd. Uiteraard staat hier tegenover dat het huren van een wasmachine op lange termijn relatief duur is.

3 tips om te kopen zonder BKR toetsing

Als je een BKR check wil ontlopen, betekent dit waarschijnlijk dat je vermoedt dat je de check niet doorkomt. Besef je dat deze check er ook is om jou als consument te beschermen tegen financiële verplichtingen die je niet kunt nakomen. Het is dus raadzaam om heel voorzichtig te zijn met het aangaan van meer leningen als je in een dergelijke situatie zit.

Tip 5: Zorg dat je negatieve BKR registratie wordt verwijderd.

Voorkomen is beter dan genezen. Als je eenmaal een negatieve BKR hebt, omdat je niet aan je verplichtingen hebt voldaan is er nog een uitweg: het laten verwijderen van de registratie. Er zijn een aantal partijen die juristen in dienst hebben die je kunnen helpen met het verwijderen van een negatieve BKR. De bekendste partij in Nederland is Dynamiet.nl. 

Dynamiet neemt niet iedereen zomaar aan. Ze zijn streng in hun selectiebeleid. Je moet in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoen als je met ze wil gaan werken. De voorwaarden zijn ingedeeld in 2 typen:

Je wil een hypotheek afsluiten

 • Je mag maximaal 3 negatieve BKR registraties op je naam hebben staan die in het verleden hersteld zijn
 • Op basis van je financiële situatie (inkomen etc.) moet je in staat zijn om een hypotheek te kunnen afsluiten

Je wil een lening afsluiten, een lease contract aangaan of een soortgelijk financieel product afsluiten.

 • Hiervoor mag je maximaal 2 negatieve BKR registraties hebben gehad die inmiddels zijn hersteld.
 • Je moet het krediet kunnen afsluiten op basis van je financiele draagkracht
 • Je mag geen betalingsachterstanden hebben of in een slechte financiele situatie verkeren.

Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan is de kans erg klein dat het zin heeft om met deze optie aan de slag te gaan.

Tip 6: Maak gebruik van een minilening bij Saldodipje

Bij Saldodipje kun je een minilening of pluslening aangaan van maximaal €1500,-  zonder dat er een BKR toetsing plaatsvindt. De duur van de lening is 30 dagen voor de minilening en (maximaal) 62 dagen voor de pluslening. Is er een addertje onder het gras? Ja, die is er. Er moet namelijk iemand garant staan voor het aangaan van de lening. Lever je geen Persoonlijke garantstelling documenten aan dan komen er erg veel extra kosten bij

De garantiesteller moet ook aan strenge voorwaarden voldoen:

 • Je mag het niet zelf zijn
 • De garantiesteller mag niet zelf een krediet bij Saldodipje hebben
 • Hij of zij mag niet al garantiesteller zijn voor een andere lening bij Saldodipje

Tip 7: Neem contact op met je bank

Als je denkt dat je buiten je schuld om een negatieve BKR registratie hebt gekregen en je eigenlijk vrijwel zeker weet dat je eigenlijk wel in staat zou moeten zijn om een (nieuwe) lening aan te gaan, dan kun je altijd nog contact opnemen met je bank. Jouw bank heeft het meeste inzicht in je financiële situatie en voor hen is het dan ook relatief “veilig” om jou ondanks je negatieve BKR registratie toch een krediet te verstrekken. Uiteraard mits jouw financiële situatie dit toelaat.