Wat je vooraf moet weten
In dit artikel leer je hoe je (duurdere) producten kunt kopen en die pas later afrekent: achteraf of in termijnen. Omdat het gaat om een verkapte lening, net zoals bijvoorbeeld bij het aangaan van een abonnement, is het van belang dat je je realiseert dat het BKR (Bureau kredietregistratie) “meekijkt”.
Omdat dit artikel inzoomt op het kopen op afbetaling zonder BKR, is het allereerst goed om helder te hebben wat hiermee bedoeld wordt. In grote lijnen zijn er 2 mogelijke situaties:
- Je wil kopen op afbetaling zonder BKR geregistreerd te worden. Met andere woorden: Je wilt voorkomen dat je een BKR registratie krijgt.
- Je hebt al een BKR registratie en je wil een product of dienst kopen op afbetaling. Met andere woorden: je wil niet dat je BKR registratie wordt gecheckt of je wil in ieder geval niet dat deze check ervoor zorgt dat je niet in aanmerking komt voor de aankoop.
Voor beide van bovenstaande situaties volgen in dit artikel een aantal tips. Nog even op voorhand: bedenk altijd goed dat BKR checks er niet voor niets zijn. Ze zijn je er om je als consument te beschermen.
Daarnaast is het voordat je tips leest handig om het verschil te weten tussen positieve en negatieve BKR registraties.
Een positieve BKR registratie:
Kredietaanbieders zijn verplicht om kredieten boven de €250,- die langer dan 1 maand duren door te geven aan het BKR. In beginsel zijn dit allemaal positieve BKR registraties.
Een negatieve BKR registratie:
Bedrijven zijn daarnaast verplicht om door te geven als er iets “afwijkends” gebeurt tijdens het aflossen van je krediet. Bijvoorbeeld:
- Je loopt achter met het aflossen van je krediet.
- Je hebt een aflossingsregeling afgesproken met de kredietaanbieder nadat je een betalingsachterstand hebt opgelopen
- Andere bijzonderheden. Bijvoorbeeld dat je lening is opgeëist.