iPhone 15 en iPhone 15 Pro: alles wat je wil weten over de nieuwste smartphone van Apple

Je kunt de klok er haast op gelijk zetten. Apple presenteert ieder jaar in september een nieuwe line-up van producten. Doorgaans ligt de focus tijdens het terugkerende evenement in september op een nieuwe iPhone en iWatch. Terwijl de introductie van nieuwe smart devices vaak gepaard gaat met de introductie van een update van het besturingssysteem iOS. In 2023 is dat niet anders, want Apple heeft inmiddels de gloednieuwe iPhone 15, iPhone 15 Plus en iPhone 15 Pro (Max) gepresenteerd. 

iPhone: van slimme telefoon naar multifunctioneel apparaat

De eerste iPhone werd in 2007 geïntroduceerd. Tot groot genoegen van de liefhebbers van Apple-gebruikers, die al volop gebruik maakten van de producten van de Amerikaanse leverancier. De iPhone betekende ook een revolutie in de telecommunicatie, want het was een van de eerste smartphones met een helder en groter touchscreen en een innovatief besturingssysteem waar je meer mee kon dan bellen en SMS’en.

Met de introductie van de iPhone kregen gebruikers opeens meer in handen dan alleen een device waarmee je kan bellen en SMS’en. Je kon ermee internetten, fotograferen en je favoriete muziek mee luisteren. Op die manier werden de functies van meerdere apparaten gecombineerd in een geavanceerd en handzaam stukje techniek.

Sinds de introductie in 2007 is de iPhone flink geëvolueerd. In een nog geavanceerdere smartphone die door de jaren heen niet alleen in uiterlijk is veranderd, maar ook op het gebied van hardware flink is verbeterd. Inmiddels zijn we aangekomen bij alweer het vijftiende model van de iPhone, dat vanaf eind september verkrijgbaar is.

iPhone 15: Vertrouwd en vernieuwend

Ieder jaar kijken de fans reikhalzend uit naar het nieuwe model van de iPhone, terwijl de veranderingen vaak en op het eerste oog minimaal zijn. Toch streeft Apple naar een beter product en de introductie van een nieuwe iPhone komt dan ook altijd met een groot aantal verbeteringen vergeleken met het oudere model. Dat is bij de iPhone 15 niet anders, hoewel de veranderingen deze keer iets ingrijpender zijn dan voorheen. Ondanks dat het een vernieuwend product is, is de iPhone nog steeds de bekende smartphone waar de gebruikers al jaren en met veel plezier mee werken.

Het “nieuwe design” van de iPhone

Waar de concurrentie er nog weleens voor kiest om de modellen qua uiterlijk flink aan te pakken, zijn de veranderingen aan de iPhone vaak minimaal. Toch is de iPhone 15 weer een compleet nieuw product, met deze keer aardig wat veranderingen aan de vormgeving. Daaronder een vernieuwde actieknop, de afgeronde hoeken en het nieuwe materiaal waar de behuizing van de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max is vervaardigd.

“I am titanium”

Voor de Pro-modellen van de iPhone 15 gooit Apple het dit jaar over een compleet andere boeg. Terwijl de voorgaande modellen en de standaardmodellen van de nieuwste iPhone voorzien zijn van een aluminium-behuizing, zijn de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max vervaardigd van 75% gerecycled titanium. Met als voordeel dat de behuizing nog steviger en minder krasgevoelig is. Ook wordt het gewicht van de iPhone in zijn totaliteit flink verlaagd, wat een uitkomst is voor gebruikers die de oudere modellen altijd te zwaar hebben gevonden.

Het stevigste smartphone glas ter wereld

Apple heeft voor de iPhone 15 gekozen voor een ceramic shield dat op de voorzijde en dus op het touchscreen aanwezig is. Door dit schild is de beglazing van de iPhone 15-modellen gemaakt van het stevigste smartphone glas ter wereld. Als we Apple moeten geloven. Zullen we dan eindelijk verlost zijn van vervelende krassen, putjes en sterretjes in ons scherm? De tijd zal het leren, maar het is wel een goede stap in de richting naar de “onverwoestbare” smartphone. 

Verbeterde techniek

Een nieuwe iPhone komt ook met nieuwe ingewanden. Chips en hardware die ervoor zorgen dat de iPhones nog sneller en beter presteren. De iPhone 15 is dan ook uitgerust met het neusje van de zalm, maar het is wel afhankelijk van het model dat je kiest welke hardware je krijgt. De standaardmodellen hebben namelijk wel een verbeterde, maar een minder geavanceerde chip dan de Pro-modellen. Hier vertellen we later in ons artikel meer over.

Beter camerasysteem

Apple introduceert voor zowel de standaard- als pro-modellen een verbeterd camerasysteem, wat het maken van foto’s en filmen nog beter en leuker moet maken. De combinatie van hoogkwalitatieve fotolenzen en software moeten ervoor zorgen dat de iPhone 15 en iPhone 15 Pro de uitgebreide camerasystemen moeten doen vergeten. Later in dit artikel zoomen we letterlijk dieper in op het vernieuwde camerasysteem.

Dynamic Island wordt de standaard op iPhone 15

Dynamic Island is er al een jaartje, maar de iPhone 15 en iPhone 15 Pro zijn er nu standaard mee uitgerust. Dynamic Island moet nieuwe methodes leveren waarmee je jouw smartphone makkelijker en sneller kunt gebruiken. Later in ons artikel duiken we dieper in deze functie, die tijdens het laatste Apple-event als een van de pijlers naar voren is geschoven. 

De meest ingrijpende wijzigingen bij de iPhone 15 

Tot nu toe lijkt het erop alsof Apple niet heel veel uit de hoge hoed heeft getoverd om met de iPhone 15 indruk te maken op hun fanbase, maar we zijn nog niet klaar met ons artikel waarin we echt die diepte in gaan en meer vertellen over waarom de iPhone 15 en iPhone 15 Pro de moeite waard zijn. Voordat het zover is, willen we eerst iets vertellen over de meest ingrijpende wijziging bij de iPhone 15.

Vaarwel Lightning-connector

Voor veel Apple-gebruikers was het een doorn in het oog. De speciale Lightning-connector die tijdens de introductie nog met open armen werd ontvangen, maar al snel voor ongemak bleek te zorgen. “Heb jij nog een Apple-lader liggen?” werd al snel een van de meest gestelde vragen als Apple-gebruikers ergens op visite of vakantie waren en vergeten waren om hun eigen oplader mee te nemen. En dan zul je net zien dat iedereen een ander soort toestel heeft en niemand een iPhone-lader kan uitlenen. Daar zit je dan met nog maar 10% batterij en geen mogelijkheid om je smartphone op te laden.

De Europese wetgeving heeft er nu eindelijk voor gezorgd dat de van origine toch wel eigenwijze fabrikant afscheid moet nemen van de speciale connectoren en bijbehorende kabels en de iPhone 15 moet voorzien zijn van een universele USB-C aansluiting. Andere devices van Apple waren al van de nieuwe USB-standaard voorzien, maar de iPhone 15 is dus ook de eerste iPhone die over deze aansluiting beschikt. Tot groot genoegen van de gebruikers die heel eenvoudig hun iPhone kunnen opladen met iedere willekeurige USB-C lader. 

De USB-C aansluiting neemt een groot aantal voordelen met zich mee;

  • Opladen met iedere willekeurige USB-C telefoonlader
  • iPhone is makkelijker aan te sluiten op een MacBook en iPad
  • Opladen en data overdracht via dezelfde kabel
  • High Speed data overdracht is nu mogelijk met USB-C
  • Minder kabels in het stopcontact en in de utility drawer

De modellen van de iPhone 15

Zoals bij iedere introductie introduceert Apple een reeks nieuwe toestellen. Er komen dus ook verschillende modellen op de markt van de iPhone 15. Daaronder het standaardmodel en de iPhone 15 Plus met een groter scherm. Aanvullend de iPhone 15 Pro met verbeterde techniek en functies en de iPhone 15 Pro Max met een groter display. Ieder model is met verschillende opslagcapaciteiten en in verschillende kleuren verkrijgbaar. In zijn totaliteit introduceert Apple dus 32 (!) nieuwe toestellen.

iPhone 15: het kleinste model 

De iPhone 15 is het kleinste model in de serie. Voorzien van een stevige aluminium behuizing met een achterkant van doorgekleurd glas. De smartphone is uitgerust met de A16 Bionic-chip met 5 core GPU (16-core Neural Engine). Deze chip is een upgrade ten opzichte van de A15 Bionic-chip die in de iPhone 14 zat en deze processor is tot zelfs 40% sneller dan bijvoorbeeld de iPhone 12. Het interne werkgeheugen van de iPhone 15 is 6GB.

Het nieuwe innoverende camerasysteem in de iPhone 15 zorgt ervoor dat je haarscherpe foto’s kunt maken. De iPhone 15 is uitgerust met een dual camera-systeem met 48 Megapixels. Je hebt nog steeds verschillende mogelijkheden waarin je de foto’s kunt maken, maar een grote verandering is dat de portretmodus niet meer speciaal geselecteerd hoeft te worden voor het schieten van portretfoto’s. Door de geavanceerde techniek gebeurt het scherpstellen en het aanpassen van de diepte instellingen automatisch. Een ander groot voordeel is dat de iPhone 15 ook is uitgerust met 0,5x, 1x, en 2x optische zoom.

De iPhone 15 heeft ook nog steeds een Super Retina XDR-display met HDR ondersteuning. De resolutie is iets verbeterd ten opzichte van de iPhone 14. Het display van de iPhone 15 heeft een resolutie van 2556 x 1179 pixels bij 460 ppi. Het aantal nits is wel verhoogd naar 1000 nits (standaard) en 1600 nits (HDR). Dit zorgt voor een hogere helderheid van het display.

Wat betreft het formaat is de iPhone 15 vergelijkbaar met de iPhone 14. Het toestel is slechts 0,1 mm breder en slechts 1 gram lichter dan zijn voorloper. Wat enigszins als een teleurstelling mag worden ervaren. Bij de introductie van een nieuw model verwacht je toch enigszins dat er qua formaat en gewicht wat maatregelen zijn getroffen.

iPhone 15 vs. iPhone 14

SpecificatieiPhone 15iPhone 14
KleurenRoze, Geel, Groen, Blauw, ZwartBlauw, Paars, Geel, Middernacht, Sterrenlicht
Opslagcapaciteit128 GB, 256 GB, 512 GB128 GB, 256 GB, 512 GB
Batterij20 uur (video afspelen), 16 uur (video streamen), 80 uur (audio afspelen)20 uur (video afspelen), 16 uur (video streamen), 80 uur (audio afspelen)
Beeldscherm6,1” Super Retina XDR-display6,1” Super Retina XDR-display
Resolutie2556 x 1179 pixels bij 460 ppi2532 x 1170 pixels bij 460 ppi
Nits1000 (standaard), 1600 (HDR)800 (standaard), 1200 (HDR)
BehuizingAluminium met achterkant van doorgekleurd glasAluminium met achterkant van glas
Dynamic IslandJaNee
ChipA16 Bionic-chip met 5 core GPUA15 Bionic-chip met 6 core GPU
Dual camera-systeem48 MP hoofdcamera met ultragroothoek12 MP hoofdcamera met ultragroothoek
Filmen in 4K (60 fps)JaJa
Optische zoom0,5x, 1x, 2x0,5x, 1x
AansluitingUSB-C met USB 2 ondersteuningLightning met USB 2 ondersteuning
5G netwerkJaJa
Wi-Fi 6JaJa
Waterbestendig30 minuten tot 6 meter diep30 minuten tot 6 meter diep
Ceramic shield voorzijdeJaJa
MagSafe compatibleJaJa
Gewicht171 gram172 gram
Afmetingen14,76 x 7,16 x 0,78 cm14,67 x 7,15 x 0,78 cm

iPhone 15 Plus: een maatje groter

De iPhone 15 Plus is de iPhone 15, maar dan een maatje groter. Deze smartphone heeft een 6,7” in plaats van een 6,1” Super Retina XDR-display met een resolutie van 2796 x 1290 pixels bij 460 ppi. De behuizing is van 75% gerecycled aluminium gemaakt, terwijl ook de iPhone 15 Plus een gekleurd glazen achterkant heeft. De iPhone 15 Plus is ook uitgerust met een A16 Bionic -chip met 5 core GPU (16-core Neural Engine). Het interne werkgeheugen van de smartphone is 6 GB. 

De iPhone 15 Plus heeft een dual camera-systeem met een 48 Megapixel hoofdcamera en de verfijnde techniek om haarscherpe foto’s te maken. In tegenstelling tot de iPhone 14 Plus heeft dit model 0,5x, 1x en 2x optische zoom. Ook dit model heeft evenals de kleinere variant de mogelijkheid om zonder de portretmodus te selecteren haarscherpe portretfoto’s te maken, waarbij de diepte instellingen en focus automatisch worden ingesteld.

Evenals bij de iPhone 15 zijn de Nits-waarden van de iPhone 15 Plus verbeterd ten opzichte van de iPhone 14 Plus. De Nits-waarden zijn 1000 Nits (standaard) en 1600 Nits (HDR). Bij het vorige model waren de Nits-waarden 800 Nits (standaard) en 1200 Nits (HDR). Dit zorgt dus voor een hogere helderheid van het Super Retina XDR-display.

Qua formaat is de iPhone 15 Plus een stukje hoger en breder dan de iPhone 14 Plus, terwijl de smartphone in zijn totaliteit 2 gram minder zwaar is. De veranderingen zijn minder schokkend, maar het verschil is er dus wel. Wat ook betekent dat je hoesje van een iPhone 14 Plus niet om de iPhone 15 Plus past. 

iPhone 15 Plus vs. iPhone 14 Plus

SpecificatieiPhone 15iPhone 14
KleurenRoze, Geel, Groen, Blauw, ZwartBlauw, Paars, Geel, Middernacht, Sterrenlicht
Opslagcapaciteit128 GB, 256 GB, 512 GB128 GB, 256 GB, 512 GB
Batterij26 uur (video afspelen), 20 uur (video streamen), 100 uur (audio afspelen)26 uur (video afspelen), 20 uur (video streamen), 100 uur (audio afspelen)
Beeldscherm6,7” Super Retina XDR-display6,7” Super Retina XDR-display
Resolutie2796 x 1290 pixels bij 460 ppi2778 x 1284 pixels bij 460 ppi
Nits1000 (standaard), 1600 (HDR)800 (standaard), 1200 (HDR)
BehuizingAluminium met achterkant van doorgekleurd glasAluminium met achterkant van glas
Dynamic IslandJaNee
ChipA16 Bionic-chip met 5 core GPUA15 Bionic-chip met 6 core GPU
Dual camera-systeem48 MP hoofdcamera met ultragroothoek12 MP hoofdcamera met ultragroothoek
Filmen in 4K (60 fps)JaJa
Optische zoom0,5x, 1x, 2x0,5x, 1x
AansluitingUSB-C met USB 2 ondersteuningLightning met USB 2 ondersteuning
5G netwerkJaJa
Wi-Fi 6JaJa
Waterbestendig30 minuten tot 6 meter diep30 minuten tot 6 meter diep
Ceramic shield voorzijdeJaJa
MagSafe compatibleJaJa
Gewicht201 gram203 gram
Afmetingen16,09 x 7,78 x 0,78 cm16,08 x 7,81 x 0,78 cm

iPhone 15 kopen? 

Wil je de iPhone 15 kopen? De veranderingen zijn dit jaar minimaal, maar het staat buiten kijf dat de iPhone 15 sneller en krachtiger is en ook beschikt over een enorm verbeterd camera-systeem. De iPhone 15 is vanaf eind september verkrijgbaar. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een passend iPhone 15 abonnement of een iPhone 15 los toestel aanschaffen. 

De prijzen van de iPhone 15 en iPhone 15 plus zijn respectievelijk € 969,- en € 1119,- voor de 128GB varianten. Daarmee zijn de toestellen ongeveer € 50,- goedkoper dan bij de introductie van de iPhone 14. Heb je geen mogelijkheid om het toestel in één keer te betalen? Overweeg dan om de iPhone 15 in termijnen te betalen.

De modellen van de iPhone 15 Pro

Naast de standaardmodellen, de iPhone 15 en iPhone 15 Plus, verschijnen ook de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max. De echte krachtpatsers als we het hebben over geavanceerde smartphones met innoverende techniek. Tijdens de introductie van de iPhone 15 werden deze high-end modellen geïntroduceerd en ze zijn evenals de goedkopere modellen vanaf eind september verkrijgbaar.

iPhone 15 Pro: kleine krachtpatser

De iPhone 15 Pro is een kleine krachtpatser. Voorzien van een innovatieve A17 Bionic-chip met 6 core GPU (16-core Neural engine) die krachtiger en sneller is dan de A16 Bionic-chip die in de iPhone 14 Pro zat. 

Het camerasysteem heeft ten opzichte van de iPhone 14 Pro geen update gehad, met uitzondering van de mogelijkheid om een log-video op te nemen en het Academy Color Encoding System. Ook de True-depth aan de voorzijde is ongewijzigd en levert dezelfde kwaliteit als dat we gewend zijn. Op het gebied van fotografie en filmen biedt de iPhone 15 Pro geen voordelen ten opzichte van het oudere model.

Het 6,7” Super Retina XDR-display is ook ongewijzigd en biedt dezelfde resolutie van 2556 x 1179 pixels bij 460 ppi. De iPhone 15 Pro is wel uitgerust met de ProMotion-technologie met een adaptieve refresh-rate tot 120Hz en daarmee is het wel weer een beter display dan dat op de iPhone 15 en iPhone 15 Plus aanwezig is. Ook dit model is uitgerust met de ceramic shield protectie, naar zeggen van Apple het stevigste smartphone glas ter wereld. 

Qua formaat en type behuizing gooit de iPhone 15 Pro wel hoge ogen. Het nieuwste model is namelijk gesmeed uit 75% gerecycled titanium, wat het toestel lichter en sterker maakt. Het toestel is minimaal kleiner en dikker dan de iPhone 14, maar wel 19 gram lichter. Wat toch een aanzienlijk verschil is. 

SpecificatieiPhone 15 Pro iPhone 14 Pro
KleurenNaturel titanium, blauw titanium, wit titanium, zwart titaniumDieppaars, Goud, Zilver en Space zwart
Opslagcapaciteit128 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB128 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB
Batterij23 uur (video afspelen), 20 uur (video streamen), 75 uur (audio afspelen)23 uur (video afspelen), 20 uur (video streamen), 75 uur (audio afspelen)
Beeldscherm6,7” Super Retina XDR-display6,7” Super Retina XDR-display
Resolutie2556 x 1179 pixels bij 460 ppi2556 x 1179 pixels bij 460 ppi
Nits1000 (standaard), 1600 (HDR)1000 (standaard), 1600 (HDR)
BehuizingTitanium met achterkant van getextureerd matglasRoestvrij staal met achterkant van getextureerd matglas
Dynamic IslandJaJa
ChipA17 Bionic-chip met 5 core GPUA16 Bionic-chip met 5 core GPU
Dual camera-systeem48 MP hoofdcamera met ultragroothoek en telelens48 MP hoofdcamera met ultragroothoek en telelens
Filmen in 4K (60 fps)JaJa
Optische zoom0,5x, 1x, 2x, 3x0,5x, 1x, 2x, 3x
AansluitingUSB-C met USB 3 ondersteuning (20x snellere bestandsoverdracht)Lightning met USB 2 ondersteuning
5G netwerkJaJa
Wi-Fi 6JaJa
Waterbestendig30 minuten tot 6 meter diep30 minuten tot 6 meter diep
Ceramic shield voorzijdeJaJa
MagSafe compatibleJaJa
Gewicht187 gram206 gram
Afmetingen14,66 x 7,06 x 0,82 cm14,75 x 7,15 x 0,78 cm

iPhone 15 Pro Max: het neusje van de zalm

De iPhone 15 Pro Max is niet alleen het duurste toestel in de serie, maar ook echt het neusje van de zalm. Het toestel is in grote lijnen vergelijkbaar met de iPhone 15 Pro en de iPhone 14 Pro Max, maar toch zijn er een paar interessante veranderingen die het toestel ook meer dan de moeite waard maken om aan te schaffen. Hetzij met een iPhone 15 abonnement of om als los toestel aan te schaffen.

Het camerasysteem is vergelijkbaar met dat van de iPhone 14 Pro Max, maar als mooie toevoeging is het nu dus mogelijk om gebruik te maken van 5x optische zoom. De iPhone 14 Pro Max bleef beperkt tot 3x optische zoom. Hiermee kun je objecten van veraf haarscherp vastleggen.

Evenals bij de iPhone 15 Pro, is het grootste toestel, met een 6,7” Super Retina XDR-display, uitgerust met een USB-C aansluiting die ook USB 3 ondersteunt. Dat zorgt ervoor dat je bestanden tot wel 20x sneller kunt overdragen. 

Qua afmetingen zien we dat de iPhone 15 Pro Max iets kleiner is dan het luxueuze model van vorig jaar, maar qua gewicht scheelt het bijna 20 (!) gram. Wat aanzienlijk is. De keerzijde van de medaille is dat Apple deze keer het paradepaardje alleen op de markt brengt met een opslagcapaciteit van 256 GB, 512 GB of 1 TB opslag. De iPhone 14 Pro Max was ook nog verkrijgbaar met een flashgeheugen van 128 GB. Daarmee verdwijnt het ‘goedkope’ instapmodel van het meest uitgebreide model.

SpecificatieiPhone 15 Pro MaxiPhone 14 Pro Max
KleurenNaturel titanium, blauw titanium, wit titanium, zwart titaniumDieppaars, Goud, Zilver en Space zwart
Opslagcapaciteit256 GB, 512 GB, 1 TB128 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB
Batterij29 uur (video afspelen), 25 uur (video streamen), 95 uur (audio afspelen)29 uur (video afspelen), 25 uur (video streamen), 95 uur (audio afspelen)
Beeldscherm6,7” Super Retina XDR-display6,7” Super Retina XDR-display
Resolutie2796 x 1290 pixels bij 460 ppi2796 x 1290 pixels bij 460 ppi
Nits1000 (standaard), 1600 (HDR)1000 (standaard), 1600 (HDR)
BehuizingTitanium met achterkant van getextureerd matglasRoestvrij staal met achterkant van getextureerd matglas
Dynamic IslandJaJa
ChipA17 Bionic-chip met 5 core GPUA16 Bionic-chip met 5 core GPU
Dual camera-systeem48 MP hoofdcamera met ultragroothoek en telelens48 MP hoofdcamera met ultragroothoek en telelens
Filmen in 4K (60 fps)JaJa
Optische zoom0,5x, 1x, 2x, 5x0,5x, 1x, 2x, 3x
AansluitingUSB-C met USB 3 ondersteuning (20x snellere bestandsoverdracht)Lightning met USB 2 ondersteuning
5G netwerkJaJa
Wi-Fi 6JaJa
Waterbestendig30 minuten tot 6 meter diep30 minuten tot 6 meter diep
Ceramic shield voorzijdeJaJa
MagSafe compatibleJaJa
Gewicht221 gram240 gram
Afmetingen15,99 x 7,67 x 0,82 cm16,07 x 7,76 x 0,78 cm