Review iPhone 13
De iPhone 13 komt niet met veel nieuwe features, maar is op een aantal belangrijke punten ten opzichte van de iPhone 12 wel verbeterd. De belangrijkste upgrades zijn op het gebied van de camera’s, batterijduur, prestaties en de display. De iPhone 13 is een van de beste allround telefoon die Apple ooit heeft gemaakt. Je leest er alles over in deze Apple iPhone 13 review. Check ook hoe een iPhone 14 in termijnen betalen werkt.

Op papier lijkt het op een soort iPhone 12S, het design is bijna hetzelfde, de specificaties zijn niet heel anders en er zijn geen nieuwe functies die echt uitblinken aanwezig. Wel is alles op dat gebied net een klein beetje beter of zelfs een stuk beter.
De batterijduur is het absolute hoogtepunt van de iPhone 13. Er zijn heel veel iPhones geweest met een middelmatige batterijduur. De iPhone 13 wordt anders en zal niet na een dag al helemaal leeg zijn.
De A15 Bionic-chipset is nieuw en ontzettend krachtig. In combinatie met 4GB RAM is het in staat om meerdere taken en apps tegelijkertijd uit te voeren zonder problemen.
Een nieuw cameraduo aan de achter zal ervoor zorgen dat je een verbeterde helderheid hebt in afbeeldingen. De Sensor Shift-optische beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je je objecten snel scherp kunt stellen.
Het scherm is ook iets beter, de OLED-technologie zal zorgen voor een fellere beeldweergave en de beeldkwaliteit is fantastisch.
Adviesprijs iPhone 13
De adviesprijs van de iPhone 13 is rond de 909 euro. Van het nieuwe model is de basisuitvoering voorzien van 128GB in plaats van 64GB. Wil je dit bedrag niet in 1 keer uitgeven? Koop dan een iPhone 13 op afbetaling.
Dit toestel zouden we zeker aanraden als je een oudere iPhone gebruikt of twijfelt om een Android-toestel te kopen. De verbeterde batterijduur, prestaties, scherm en de geüpgradede camera-opzet is van goede kwaliteit en het zal je niet tegenvallen.

iPhone 13 prijs en releasedatum
De nieuwe iPhone 13-reeks was voor het eerst op 17 september verkrijgbaar via een pre-order. Direct daarna kon je al vanaf 24 september de vier nieuwe iPhone 13-reeks krijgen in de winkels.
De iPhone 13 heeft een adviesprijs van zo’n 909 euro, hierbij krijg je 128GB opslag. De iPhone 12 van vorig jaar kostte ook 909 euro, met 64GB opslag.
Voor de versie met 256GB betaal je 1.029 euro en voor 1.259 euro heb je de 512GB in huis.
Is 909 euro net iets te duur voor je, kun je nog altijd de iPhone 13 Mini overwegen, die voor 809 euro gaat. Je krijgt dan ook 128GB aan opslaggeheugen wat je ook hebt bij de normale iPhone 13.
iPhone Review: Verschil iPhone 12 en iPhone 13
Heb je de Apple iPhone 12? Dan zul je waarschijnlijk weinig verschil zien met de iPhone 13 qua design. Het design is flat-edge, dit betekend dat alles net iets meer hoekig is dan bij de versies hiervoor.
De Ceramic Shield-technologie (zit alleen op de voorkant), dat voor het eerst verscheen op de iPhone 12, zit ook op de iPhone 13. Apple zegt dat deze technologie zorgt dat de nieuwere iPhones tot vier keer meer valbestendig zijn. Zelf zouden we het niet uitproberen, maar het is zeker een pluspunt.
De Apple iPhone 13 heeft een IP68-certificering, dit betekent dat de telefoon tot 6 meter diep in het water kan overleven voor zo’n dertig minuten.
De afmetingen van de iPhone 13 zijn 146,7 x 71,5 x 7,7 millimeter, het toestel is dus makkelijk te gebruiken met één hand.
Met 174 gram weegt de iPhone 13 net iets meer dan de iPhone 12 die 164 gram weegt. Je merkt er dus amper verschil tussen.
De achterkant ziet er strak uit, wel een beetje standaard. Een verschil van vorig jaar is dat de camera-opzet niet verticaal onder elkaar staan maar nu diagonaal.
De iPhone 13 is verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren. Midnight, Blue, Starlight, Product Red en Pink.
Display iPhone 12 v.s. iPhone 13
Het display van de iPhone 13 is 6,1 inch en een resolutie van 2.532 x 1.170 pixels. Apple zelf heeft een Super Retina XDR OLED-display gemaakt, wat zorgt voor levendige en heldere beelden. Ook beschikt het toestel over 460 pixels per inch.
Door de iets kleinere notch in vergelijking tot de iPhone 12 is er meer schermoppervlak beschikbaar. De notch is met twintig procent geslonken, dit is niet mega veel maar het is zeker merkbaar wanneer je de twee toestellen naast elkaar legt.
Camera’s
Op papier lijken de iPhone 13 camera-opzet en het model van 2020 vrijwel identiek op elkaar. Toch zijn er een paar upgrades uitgevoerd, zowel aan de software als aan de camera’s.
Er zijn twee camera’s aan de achterzijde: een primaire 12MP camera met diafragma van f/1.6 en een 12MP groothoekcamera met diafragma van f/2.4 en een beeldhoek van welgeteld 120 graden. Er is helaas geen telefotocamera aanwezig waardoor dit niet de beste optie is voor als je ingezoomde fotos wilt gaan maken.
Met de primaire camera kun je prachtige plaatjes schieten. De camera gebruikt pixels van 1,7 micron, de iPhone 12 had 1,4 micron. Dit zorgt voor een merkbare boost aan de kwaliteit van de plaatjes.
Ook krijg je beschikking over de Apple’s Sensor Shift-beeldstabilisatietechnologie. Dit biedt de beste optische beeldstabilisatie die we tot nu toe gezien hebben op een iPhone. Je zult perfecte scherpe plaatjes schieten zelfs als je je smartphone niet compleet stil houdt.
De 120-graden beeldhoek van de groothoekcamera is erg handig wanneer je meer in beeld wilt bij een foto. Maar zelf gebruiken we vooral de primaire camera.
Ook beschik je over 5x digitale zoom, de resultaten zijn alleen niet heel indrukwekkend. Veel andere toestellen doen het beter in dit segment.
Aan de voorkant zit een 12MP frontcamera die prima werkt voor videobellen en selfies. De selfiecamera op iPhone is al jaren van hoge kwaliteit. Je zult geen mega grote vernieuwingen opmerken maar waarschijnlijk ben je alsnog zeer tevreden met de resultaten.
Een grote nieuwe toevoeging op het filmgebied is de Cinematic Mode. Op andere smartphones, zoals de Sony Xperia 1 II, heb je de mogelijkheid om een ‘rack focus’ uit te voeren. Dit zorgt voor een focus waarbij je een object tijdens het shot verlegd naar een ander object.
Je hebt waarschijnlijk wel de tijd nodig om erachter te komen hoe je met deze technologie omgaat, maar in de praktijk werkt deze technologie goed. De content creators onder ons zullen er zeker veel aan hebben.
Hardware en prestaties
De iPhone 13-serie heeft de nieuwe A15 Bionic-chipset. Apple meldt dat de processor in deze chipset, vijftig procent sneller is en de grafische kaart is dertig procent sneller dan de competitie.
Zelf weten we niet hoe accuraat deze claims precies zijn, maar we zijn er zelf na onze testfase achter gekomen dat de A15-chipset bijzonder krachtig is. In het alledaags gebruik zul je niet veel verschil merken tussen de iPhone 12 of Galaxy S21 Ultra, maar het is een flinke stap vooruit voor iedereen niet nog een iPhone 8 of een ouder toestel gebruikt.
De iPhone 13 wisselt razendsnel tussen applicaties en de apps worden ook mega snel geladen. Dus ook worden de mobiele games snel geladen en ziet het er mega goed uit op het OLED-display.
De A15 Bionic-chipset heeft 4GB RAM opslag, wat meer dan voldoende moet zijn. In de Android-toestellen vind je meer werkgeheugen, maar Apple gaat efficiënter om met haar RAM-geheugen. Hierdoor kun je de RAM-cijfers tussen iOS- en Android-toestellen niet goed met elkaar vergelijken.
Het basismodel begint met 128GB aan opslaggeheugen, dit is verdubbeld met het vorig jaar. Ben je van plan om veel media op te slaan, kun je altijd de 256GB- of 512Gb-versie overwegen.
Software iPhone 13
De iPhone 13 draait op iOS 15. De upgrades zijn kleiner dan bij iOS 14. De vernieuwingen zijn desalniettemin fijn, zoals de Focus-modus.
Een groot voordeel van de Iphone is dat Apple waarschijnlijk nog jarenlang de smartphone gaat ondersteunen met software-updates. Zelfs met de iPhone 6S uit 2015 draai je nog op iOS 15, met dat in het achterhoofd kan het zomaar eens zijn dat je in 2027 nog steeds software-updates krijgt van je iPhone 13.
Batterijduur
Apple staat nooit bekend vanwege hun goede batterijduur. De iPhone 13 zal ook niet het beste uithoudingsvermogen hebben van alle smartphones, wel zul je een flinke verbetering zien vergeleken met de vorige modellen.
De iPhone 13 zal binnen 15 minuten 26 procent opladen en binnen 30 minuten laadt hij voor 51 procent op. Dit is met de maximale bedrade laadsnelheid van 20W.
Ook kun je draadloos laden, dit ondersteunt maximaal 15W. Het is een handige optie om te hebben maar er zijn wel snellere opties op de markt.
Apple wil e-waste tegengaan, dit zullen ze doen door geen oplader mee te geven in de doos van de iPhone 13. Je zal dus je oude adapter moeten gebruiken of een nieuwe kopen.
Koop de iPhone 13 als…
- Je een oude iPhone gebruikt of wilt overstappen op een iPhone.
- Je een flink verbeterde batterijduur zoekt.
De batterijduur is flink verbeterd ten opzichte van de voorgaande iPhone-modellen. Met deze smartphone houdt je met gemak een hele dag vol zonder een keer op te laden. - Je veel power nodig hebt op je smartphone.
De A15 Bionic-chipset die deze iPhone 13 gebruikt is een ontzettend sterke chipset. Je hoeft niet eens de iPhone 13 Pro te kopen, elke iPhone 13 bevat over dezelfde chipset.
Koop de iPhone 13 niet als…
- Je een iPhone 12 gebruikt
Heb je op dit moment een iPhone 12? Dan raad ik aan om niet meteen dit model te kopen. De upgrades zijn op een paar vlakken na minimaal en waarschijnlijk niet het overstappen waard. - Je een goedkoop toestel zoekt.
De iPhone 13 is in vergelijking tot de normale Apple-lijn goedkoper, maar toch is een nieuw adviesprijs van 909 euro niet echt bepaald goedkoop te noemen.
Conclusie iPhone 13 review
De iPhone 13 is niet bepaald een game changer, maar toch is het wel een belangrijke versie. Er is onder meer een betere processor, geüpgradede camera-opzet en een langere batterijduur aanwezig. Ben je op zoek naar een snelle smartphone en ben je niet per se Pro-functies nodig, dan is dit zeker een aanrader.