Ga direct naar:
Een lening zonder BKR is alleen mogelijk onder bepaalde omstandigheden. Bijvoorbeeld als het leenbedrag minder dan € 250,- is of als je onderhands geld leent bij vrienden en familie. Een andere mogelijkheid is om een flitskrediet uit het buitenland af te sluiten. Deze leningen worden door kredietverstrekkers uit het buitenland aangeboden, waardoor ze dus de Nederlandse wetgeving kunnen omzeilen. Deze bedrijven zijn dus ook niet verplicht om een BKR-toetsing uit te voeren.
Een lening aanvragen zonder BKR-toetsing en registratie is nagenoeg niet mogelijk. Alle leningen van meer dan € 250,- en met een looptijd van een maand of langer, moeten geregistreerd worden. De kredietverstrekker moet ook alvorens ze akkoord geven op je aanvraag je financiële situatie toetsen. Daartoe zijn ze verplicht. Het heeft ook meerdere redenen waarom een BKR-toetsing en registratie plaatsvindt:
Een BKR-registratie wordt vaak per definitie als iets negatiefs gezien, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Een BKR-registratie geeft alleen aan of je openstaande schulden hebt, hoe hoog die zijn en of je in de afgelopen jaren leningen hebt afgesloten en ook netjes hebt afgelost. Geld lenen met een positieve BKR-registratie is dus gewoon mogelijk. Alleen bij een negatieve BKR-registratie is het vaak niet mogelijk om alsnog een lening af te sluiten.Een negatieve BKR-registratie ontstaat alleen als je betaalachterstanden hebt of bekendstaat als wanbetaler die meermaals vergeet om zijn maandtermijn af te lossen. Je krijgt dus geen negatieve registratie als je een keer een rekening vergeet te betalen. Wanneer je structureel niet betaalt en je schulden niet aflost, krijg je een negatieve registratie. Voor banken en kredietverstrekkers dus een goede controle om te kunnen bepalen of je ook je maandtermijnen en aflossingen op tijd zult betalen of dat ze het risico lopen dat je niet betaalt.Een negatieve BKR-registratie blijft 5 jaar staan. Banken en kredietverstrekkers kunnen dus ook zien of je in het verleden wel netjes en op tijd betaald hebt. Je kunt een negatieve registratie niet ongedaan maken en de codering verdwijnt vanzelf als de 5 jaren zijn verstreken en als je geen openstaande schulden meer hebt die niet worden afgelost. Wil je eerder wijzigingen aanbrengen in je BKR-registratie? Dan kun je contact opnemen met je kredietverstrekker(s) of de bank waar je hebt geleend. De Stichting BKR kan hierin niets voor je betekenen.
Een lening aanvragen zonder BKR-toetsing en registratie is dus niet mogelijk. Maar er is een methode om toch geld te lenen zonder dat je met de stichting BKR in aanraking komt. Dan spreken we over flitskredieten uit het buitenland. Hier zitten een aantal haken en ogen aan, want deze kredietverstrekkers hebben je financiële welzijn niet hoog in het vaandel staan. Daarnaast loop je het risico dat je een contract aangaat met strikte voorwaarden, korte looptijden en zeer hoge rentes. Je kunt jezelf dus als eerste afvragen of het lenen bij dergelijke kredietverstrekkers wel echt nodig is en of het verantwoord is. Waar je ook rekening mee kunt houden is dat veel van dit soort partijen zich niet aan de Nederlandse wet- en regelgeving hoeven te houden en dat je dus in de regel altijd veel meer betaalt dan wanneer je voor een Nederlandse bank of kredietverstrekker kiest.Flitskredieten en minileningen uit het buitenland hebben ook de reputatie dat ze vaak door onbetrouwbare partijen worden aangeboden. De grote vraag hierin is natuurlijk of je met dergelijke partijen zaken wilt doen. De risico’s op dat je meer betaalt of dat zonder aankondiging de voorwaarden en rentes van je lening worden aangepast, zijn aanzienlijk.
Hier vind je veelgestelde vragen. Heb je na het lezen van deze pagina nog steeds vragen? Neem dan contact met ons op!