Geld lenen zonder BKR

Geld lenen zonder BKR

Heb je geld nodig, omdat je bijvoorbeeld het huis wilt verbouwen of een grote aankoop wilt doen waar je het geld niet voor hebt? En wil je het liefste geld lenen zonder BKR-toetsing en registratie? Op betaling.nl lees je alles over geld lenen zonder BKR-toetsing en registratie, waar je op kunt letten als je een lening wilt afsluiten en of het ook verstandig is om een lening zonder toetsing bij het BKR af te sluiten.

Bekijk direct:

Mogelijkheden lening zonder BKR

Een lening zonder BKR is alleen mogelijk onder bepaalde omstandigheden. Bijvoorbeeld als het leenbedrag minder dan € 250,- is of als je onderhands geld leent bij vrienden en familie. Een andere mogelijkheid is om een flitskrediet uit het buitenland af te sluiten. Deze leningen worden door kredietverstrekkers uit het buitenland aangeboden, waardoor ze dus de Nederlandse wetgeving kunnen omzeilen. Deze bedrijven zijn dus ook niet verplicht om een BKR-toetsing uit te voeren.

  • Leningen tot € 250,-: Voor leningen tot € 250,- hoeft een kredietverstrekker geen BKR-toetsing uit te voeren. Vaak kun je dus bij bepaalde kredietverstrekkers een kleine lening afsluiten of een product of dienst op afbetaling kopen als het bedrag onder de € 250,- blijft.
  • Onderhands lenen: Onderhandse leningen bij vrienden en familie worden logischerwijs niet bij het BKR getoetst. Je maakt onderling afspraken over welk bedrag je leent en in hoeveel termijnen je het bedrag terugbetaald. Het advies hierin is wel om gemaakte afspraken altijd schriftelijk vast te leggen in een contract of in een brief of een e-mail.
  • Flitskrediet uit het buitenland: Flitskredieten uit het buitenland worden niet getoetst bij het BKR. Je kunt dus geld lenen zonder BKR-toetsing en vaak zijn dit bedragen tot een maximum van € 1500,-. Deze flitskredieten brengen wel een aantal nadelen met zich mee.

Waarom een BKR-toetsing en registratie?

Een lening aanvragen zonder BKR-toetsing en registratie is nagenoeg niet mogelijk. Alle leningen van meer dan € 250,- en met een looptijd van een maand of langer, moeten geregistreerd worden. De kredietverstrekker moet ook alvorens ze akkoord geven op je aanvraag je financiële situatie toetsen. Daartoe zijn ze verplicht. Het heeft ook meerdere redenen waarom een BKR-toetsing en registratie plaatsvindt:

  • Een bank of kredietverstrekker moet inzicht hebben in je financiële situatie, zodat ze ook een goed besluit kunnen nemen of het verantwoord is om een lening te verstrekken.
  • Een bank of kredietverstrekker moet kunnen controleren of je een trouwe klant bent. Iedereen met een lening wordt geregistreerd en krijgt een bepaalde codering. De codering geeft aan of je een positieve of negatieve registratie hebt. Bij een positieve registratie kun je geld lenen als de financiële ruimte er voor is. Bij een negatieve registratie is het niet meer mogelijk om geld te lenen.
  • Stichting BKR is er ook om consumenten en zakelijke klanten te beschermen. Soms hebben aanvragers geen idee of ze voldoende financiële ruimte hebben om een schuld te kunnen aflossen. Stichting BKR wil met de registraties van leningen voorkomen dat je je verder in de schulden werkt en uiteindelijk in de financiële problemen komt.

Wanneer krijg ik een negatieve BKR-registratie?

Een BKR-registratie wordt vaak per definitie als iets negatiefs gezien, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Een BKR-registratie geeft alleen aan of je openstaande schulden hebt, hoe hoog die zijn en of je in de afgelopen jaren leningen hebt afgesloten en ook netjes hebt afgelost. Geld lenen met een positieve BKR-registratie is dus gewoon mogelijk. Alleen bij een negatieve BKR-registratie is het vaak niet mogelijk om alsnog een lening af te sluiten.Een negatieve BKR-registratie ontstaat alleen als je betaalachterstanden hebt of bekendstaat als wanbetaler die meermaals vergeet om zijn maandtermijn af te lossen. Je krijgt dus geen negatieve registratie als je een keer een rekening vergeet te betalen. Wanneer je structureel niet betaalt en je schulden niet aflost, krijg je een negatieve registratie. Voor banken en kredietverstrekkers dus een goede controle om te kunnen bepalen of je ook je maandtermijnen en aflossingen op tijd zult betalen of dat ze het risico lopen dat je niet betaalt.Een negatieve BKR-registratie blijft 5 jaar staan. Banken en kredietverstrekkers kunnen dus ook zien of je in het verleden wel netjes en op tijd betaald hebt. Je kunt een negatieve registratie niet ongedaan maken en de codering verdwijnt vanzelf als de 5 jaren zijn verstreken en als je geen openstaande schulden meer hebt die niet worden afgelost. Wil je eerder wijzigingen aanbrengen in je BKR-registratie? Dan kun je contact opnemen met je kredietverstrekker(s) of de bank waar je hebt geleend. De Stichting BKR kan hierin niets voor je betekenen.

Lening aanvragen zonder BKR-toetsing en registratie

Een lening aanvragen zonder BKR-toetsing en registratie is dus niet mogelijk. Maar er is een methode om toch geld te lenen zonder dat je met de stichting BKR in aanraking komt. Dan spreken we over flitskredieten uit het buitenland. Hier zitten een aantal haken en ogen aan, want deze kredietverstrekkers hebben je financiële welzijn niet hoog in het vaandel staan. Daarnaast loop je het risico dat je een contract aangaat met strikte voorwaarden, korte looptijden en zeer hoge rentes. Je kunt jezelf dus als eerste afvragen of het lenen bij dergelijke kredietverstrekkers wel echt nodig is en of het verantwoord is. Waar je ook rekening mee kunt houden is dat veel van dit soort partijen zich niet aan de Nederlandse wet- en regelgeving hoeven te houden en dat je dus in de regel altijd veel meer betaalt dan wanneer je voor een Nederlandse bank of kredietverstrekker kiest.Flitskredieten en minileningen uit het buitenland hebben ook de reputatie dat ze vaak door onbetrouwbare partijen worden aangeboden. De grote vraag hierin is natuurlijk of je met dergelijke partijen zaken wilt doen. De risico’s op dat je meer betaalt of dat zonder aankondiging de voorwaarden en rentes van je lening worden aangepast, zijn aanzienlijk.

Geld lenen zonder BKR video

Veelgestelde vragen over geld lenen zonder BKR

#1 Kan ik een lening aanvragen zonder BKR toetsing?

Nee. Voor alle leningen boven de € 250,- en met een looptijd langer dan een maand, is de bank of kredietverstrekker verplicht om je financiële situatie te toetsen. Dit is zowel ter bescherming van jou als de bank of kredietverstrekker in kwestie.

#2 Kan ik van een negatieve BKR registratie af?

Nee. Een negatieve BKR-registratie blijft vijf jaar staan en verdwijnt vanzelf als je netjes je schulden aflost. Je kunt met een bank of kredietverstrekker overleggen om je BKR-registratie aan te passen. De Stichting BKR kan dit niet voor je doen.

#3 Is geld lenen zonder BKR toetsing verstandig?

Nee. Om te kunnen bepalen of je aan je financiële verplichtingen kunt voldoen is een toetsing nodig. Op die manier word je beschermd en ben je er zeker van dat je de schuld of schulden kunt aflossen.

#4 Welke bank leent geld zonder BKR toetsing?

Er is geen bank die een lening verstrekt zonder een BKR-toetsing en registratie.

#5 Is betalen in termijn een lening zonder BKR toetsing?

In principe wel. Met bepaalde betalingsmethoden in webshops kun je een bedrag in enkele termijnen zonder rente of BKR-toetsing en registratie aflossen. Dit betreft dan wel aankopen die lager zijn dan € 250,-.