Elektrische fiets leasen

Elektrische fiets leasen

Een elektrische fiets is een handig vervoermiddel als je in de stad en in de directe omgeving wilt fietsen. Een elektrische fiets, ook wel de e-bike genoemd, is in tegenstelling tot een normale fiets een vervoermiddel dat door een elektromotor wordt aangedreven of waarbij de elektromotor de fietser ondersteunt tijdens het trappen. Hierdoor kun je zonder inspanningen en sneller je locatie bereiken. Een elektrische fiets is logischerwijs ook duurder in de aanschaf dan de traditionele fiets. Daarom kan een elektrische fiets leasen een goede oplossing zijn. Op deze pagina kom je meer te weten over e-bike leasen.

Bekijk direct:

Leasen, huren of kopen?

Als je op een elektrische fiets wilt rijden heb je een aantal mogelijkheden. Je kunt een elektrische fiets kopen, huren of een e-bike leasen. Maar wat zijn precies de verschillen tussen deze constructies?Een elektrische fiets kopen spreekt redelijk voor zich. Je koopt een model naar keuze en je bent ook de eigenaar van het product. Je krijgt een garantie, maar je krijgt wel extra kosten als er reparaties moeten worden uitgevoerd die niet onder de garantie vallen of als de garantie eenmaal verlopen is. Daarnaast ben je ook zelf verantwoordelijk voor een goede fietsverzekering, wat ook weer extra kosten per maand met zich meebrengt.Bij het huren van een e-bike, huur je een elektrische fiets voor een vast bedrag per maand. Je bent geen eigenaar van de fiets en na de huurperiode moet je de fiets weer inleveren. Een voordeel is dat je voor een korte tijd de beschikking hebt over een e-bike en dat zaken, zoals reparaties, onderhoud en verzekering bij de prijs inbegrepen zijn. Wat ook het geval is als je een elektrische fiets wilt leasen.Een elektrische fiets leasen is echter nog interessanter, omdat de fiets uiteindelijk jouw eigendom kan worden. Na de afgesproken leaseperiode krijg je van de aanbieder een voorstel om de fiets voor de restwaarde over te nemen. Zodat de fiets alsnog je eigendom wordt. Je kunt er ook voor kiezen om een andere fiets uit te zoeken en om die vervolgens weer voor een afgesproken periode te leasen. Leasen doe je doorgaans wel voor een langere periode dan wanneer je een elektrische fiets huurt.

Een e-bike leasen is helemaal geen slecht idee en vooral niet als je niet in een keer een forse investering wilt doen als je van een elektrische fiets gebruik wilt maken. Je betaalt een vast bedrag per maand en je komt niet voor onaangename verrassingen te staan. Bij het leasebedrag zitten allerlei extra’s inbegrepen, zoals een verzekering, reparatiekosten, onderhoud en eventueel pechhulp als je ergens met je fiets komt vast te staan.Als je de eigenaar van een elektrische fiets bent, dan moet je zelf een hoop dingen regelen. Zoals een goede fietsverzekering, terwijl je ook zelf voor de kosten komt te staan als er een defect is en als een reparatie nodig is. Pechhulp krijg je alleen als je daar een abonnement voor afsluit en dat kost logischerwijs ook geld. Een bedrag wat je doorgaans maandelijks moet betalen. Evenals de premie van je fietsverzekering. Bij het leasen betaal je een vast bedrag en daar zit dan ook alles bij in. Een ander voordeel van leasen is dat je na het contract een gloednieuwe fiets kunt uitzoeken. Dat kan ook als je de fiets koopt, maar dan betaal je weer een fors bedrag voor een nieuw model. Terwijl het afhankelijk is van de conditie van je huidige fiets of je hier nog een goed bedrag voor terug ontvangt. Als je least ben je hier wat minder afhankelijk van en kun je gegarandeerd de komende maanden of jaren een gloednieuwe fiets rijden.

Zijn er nadelen aan een elektrische fiets leasen?

Ieder voordeel heeft ook zijn nadeel en dat is bij de elektrische fiets niet anders. Leasen is een mooie constructie, maar er zijn een paar nadelen waar je rekening mee moet houden. Het grootste nadeel is dat de fiets niet jouw eigendom is en dat je dus je fiets niet eerder kunt doorverkopen of kunt inleveren voordat de leaseperiode is afgerond. Je moet dus wel een goede keuze maken, want je zit de komende maanden of jaren wel aan de fiets vast waarvoor je gekozen hebt.Een ander nadeel is dat een elektrische fiets leasen als een lening wordt geclassificeerd. Dat betekent dat je financiële situatie bij het BKR in Tiel wordt getoetst en dat de lening ook wordt geregistreerd. Een elektrische fiets leasen kan dus invloed hebben op andere lening aanvragen, bijvoorbeeld als je een hypotheek wilt afsluiten, een auto wilt leasen of een abonnement inclusief een smartphone wilt afsluiten. Een ander nadeel heeft te maken met toch extra kosten die je kunt krijgen als er bijvoorbeeld sprake is van een defect of schade. Vooral wanneer je zelf hier verantwoordelijk voor bent. In deze situatie kan het zijn dat de leasemaatschappij een bedrag in rekening brengt. Dit valt onder het eigen risico van een bepaalde waarde. Het is afhankelijk van je contract hoe hoog het eigen risico is. Het voordeel is dat je ook nooit meer hoeft te betalen dan het eigen risico. Stel dat het eigen risico € 500,- is en je maakt schade voor € 700,-, dan is € 500,- het maximale bedrag dat je moet betalen.

Elektrische fiets leasen

Veel gestelde vragen over Elektrische fiets leasen

#1 Wat is beter: een elektrische fiets leasen, kopen of huren?

Welke constructie je kiest is afhankelijk van je behoefte. Als je het bedrag hebt liggen en niet bang bent om zaken zelf te regelen, kun je het beste een fiets kopen. Dat is ook goedkoper. Leasen is een goede optie als je niet in een keer een hoop geld wil betalen voor een e-bike en als je zonder stress wilt fietsen. Huren is weer de betere keuze als je de elektrische fiets slechts tijdelijk nodig hebt, maar is doorgaans ook de duurste optie.

#2 Krijg ik een BKR registratie bij een e-bike leasen?

Ja. Alle leningen, wat leasen feitelijk ook is, worden bij het BKR in Tiel geregistreerd en dat kan invloed hebben op andere lening aanvragen, zoals de hypotheek of een mobiel abonnement inclusief een mobiele telefoon op afbetaling.

#3 Wat is pechhulp?

Pechhulp is handig als je op pad gaat en met je elektrische fiets stil komt te staan. De monteur komt naar je locatie om te kijken of de fiets gerepareerd kan worden. Als dat niet het geval is, krijg je direct vervangend vervoer of de installateur neemt je fiets en jou mee om je vervolgens bij het dichtstbijzijnde bus- of treinstation af te zetten. 

#4 Is een elektrische fiets leasen goedkoop?

Het bedrag voor een elektrische fiets leasen is niet heel hoog en varieert tussen de € 40,- en € 125,- per maand. Afhankelijk van het merk en het model van de e-bike, de leasemaatschappij en de contractduur. De aanschaf van een elektrische fiets is gemiddeld € 1.200,- tot wel € 2.500,-.