Auto op afbetaling

Auto op afbetaling

Bij een auto kopen op afbetaling kies je voor financial leasen. Dit betekent dat je de auto direct tot je beschikking krijgt, maar deze pas later in termijnen betaalt. Groot voordeel hiervan is dus dat je de auto meteen krijgt en deze gebruikt, maar niet ineens het volledige bedrag hoeft neer te tellen. Deze manier om een auto aan te schaffen is uitermate geschikt voor mensen die snel een eigen vervoermiddel nodig hebben, maar daarvoor nog niet voldoende geld gespaard hebben.

Bekijk direct:

Hoe kun je een auto achteraf betalen / in termijnen betalen?

Een auto in termijnen betalen is op verschillende manieren mogelijk. Een van de meest gebruikte methodes om een auto op afbetaling te kopen is leasen. Dit betekent dat je kiest voor financial lease. Je sluit een leasecontract af waarbij je iedere maand een vast bedrag aflost voor de auto. Je krijgt de auto direct tot je beschikking zodat je er mee gaat rijden. Bij financial lease wordt een contract afgesloten voor een bepaalde tijd. Dit staat vast zodat jij precies weet waar je aan toe bent. Wil je tussentijds aflossen? Dan is dat vaak ook mogelijk zodat de auto eerder afbetaald is. Financial lease is zowel mogelijk voor een nieuwe als voor een gebruikte auto.

Persoonlijke lening 

Een andere manier waarop je een auto in termijnen betaalt, is door een persoonlijke lening af te sluiten. Hierbij betaal je iedere maand, net zo lang als de lening loopt, een vast bedrag voor de auto. Ook hierbij krijg je deze direct tot je beschikking en hoef je het aankoopbedrag niet in één keer klaar te hebben liggen en hoef je niet te wachten, totdat je dit bij elkaar gespaard hebt.

Krediet afsluiten

Krediet afsluiten is ook geschikt om een auto op afbetaling te kopen. Hierbij zijn verschillende vormen mogelijk, dus kijk goed welke het beste bij je past. Niet iedereen komt in aanmerking voor een krediet, dus kijk eerst naar de voorwaarden zodat je meteen weet of dit mogelijk is. Kredietverstrekkers checken hun klanten en aanvragen dus dat is belangrijk om rekening mee te houden.

Andere artikelen over vervoermiddelen financieren

Financial lease of geld lenen voor een auto doe je rechtstreeks bij een kredietverstrekker. Hiervan zijn er talloze te vinden in ons land. Wil je het afbetalen van de auto liever regelen via de dealer? Dan is dat vaak ook mogelijk, maar het is voor jezelf belangrijk om goed te kijken wat het gunstigste is. Vraag altijd vooraf alle voorwaarden op zodat je goed weet waar je aan toe bent. Zo kom je ook nooit voor verrassingen achteraf te staan.

Een nog goedkopere en groenere keuze is een elektrische fiets in termijnen betalen. Zakelijk betaal je nauwelijks bijtelling en privé heb je geen of veel minder kosten aan afschrijving, brandstof, belasting en verzekering. Je kunt ook gaan voor een Fatbike als je een iets robuuster vervoermiddel zoekt, of als je toch in de buurt wil komen qua snelheid, is een Speed Pedelec wellicht een optie voor jou.

Voordelen/aandachtspunten bij een auto achteraf betalen/in termijnen betalen

Als je ervoor kiest een auto aan te schaffen, is dat natuurlijk een geweldige aankoop om te doen. Als je je eigen vervoermiddel hebt om van A naar B te rijden, is dat handig en ben je niet (meer) van een ander afhankelijk. De prijzen van auto’s (zowel nieuw als gebruikt) lopen aardig uiteen en het is natuurlijk altijd handig als je deze in één keer betaalt, maar dit is voor veel mensen niet weggelegd want een beetje auto kost nu eenmaal aardig wat. Als je de auto echt zo snel mogelijk nodig hebt, maar er niet voldoende geld voor hebt om deze volledig te betalen, is betalen in termijnen natuurlijk lang geen gek idee.

Als je kiest voor financial lease, dan sluit je een contract af voor een bepaalde tijd. Dit betekent dat je daar voor die tijd aan vast zit. Voordeel bij een dergelijk contract is dat je iedere maand evenveel aflost en dus weet waar je aan toe bent. De kosten voor het aflossen zijn namelijk iedere keer hetzelfde. Dit geldt ook voor een persoonlijke lening. Als je de auto leaset, word je direct economisch gezien eigenaar van het voertuig en neem je dit in gebruik. Wettelijk gezien ben je pas de eigenaar als je de auto volledig hebt afbetaald. Dit is wel iets om even rekening mee te houden.

Om een lening voor een auto op afbetaling te krijgen en in termijnen te mogen betalen, dien je wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Niet iedereen komt in aanmerking hiervoor dus let goed op wat belangrijk is.

  • Bij het aanvragen van een lening worden diverse persoonlijke gegevens gevraagd waaronder je inkomen. Met bepaalde uitkeringen kom je niet in aanmerking voor een lening of achteraf betalen dus let goed op hoe dit werkt.
  • Je wordt altijd gecheckt op je kredietwaardigheid. Heb je in het verleden al eens een krediet of lening gehad en heb je deze netjes terugbetaald binnen de gestelde termijn? Dan hoeft dat weinig problemen op te leveren.
  • Houd er altijd rekening mee dat je een hele tijd aan het aflossen bent als je een auto achter betaalt. Er wordt vooraf berekend hoe lang de termijn is. Dit hangt mede af van hoeveel de auto kost en hoeveel je per maand wilt aflossen. Tussentijds aflossen is vaak mogelijk, maar bekijk wel of je daar niet extra voor betaalt. Een auto achteraf of in termijnen betalen betekent dat je altijd meer betaalt dan wanneer je deze in één keer koopt. Bovendien betaal je voor een lening een fikse rente die bovenop het aankoopbedrag komt te staan.
  • Mis geen termijnbetalingen, want dit leidt tot problemen.

Conclusie

Kortom, het is belangrijk om goed naar alle voor- en nadelen van een auto op afbetaling te kijken, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Het is echter wel een prima manier om toch de beschikking over je eigen vervoermiddel te hebben en omdat je iedere maand weet wat je ervoor betaalt, kun je daar prima rekening mee houden.

Video: Auto Leasen of lenen?

In deze video ontdek je of je een auto beter kunt leasen of beter een lening aangaat en je dus een auto op afbetaling koopt.

Vaak gestelde vragen over auto op afbetaling

#1 Kan ik een auto in termijnen betalen als particulier?

Als particulier kun je gebruik maken van Private lease. Deze manier van leasen is er speciaal voor particulieren. Je hoeft dus geen bedrijf te hebben om een private lease contract aan te gaan.

#2 Kan ik een auto in termijnen betalen zonder bkr geregistreerd te worden?

Wanneer je een lease contract aangaat bij een leasemaatschappij met het keurmerk "Private lease" word je BKR gecheckt en geregistreerd. Er zijn partijen die niet zijn aangesloten bij dit keurmerk. Een voorbeeld hiervan is Smilelease. Andere grote lease maatschappijen zoals Just lease registreren wel bij het BKR. Vaak wordt 65% van het totale leasebedrag geregistreerd.

#3 Kan ik een auto op afbetaling kopen met uitkering?

Wanneer je een uitkering krijgt van het UWV is het meestal niet mogelijk om een auto te leasen. Vrijwel iedere lease maatschappij doet eerst een inkomen check. Dit wil zeggen dat je moet kunnen aantonen dat je voldoende inkomsten hebt om een auto op afbetaling te kunnen aflossen.

#4 Is een auto in 3 termijnen betalen mogelijk?

Pay in 3 biedt je de mogelijkheid om auto onderdelen en reparaties in 3 termijnen te betalen.Voorbeelden van bedrijven die deze mogelijkheid bieden zijn Halfords en Auto Tiger. Op dit moment is er nog geen bedrijf aangesloten dat ook daadwerkelijk een auto in 3 termijnen betalen aanbiedt. Een alternatief is om te profiteren van een 50/50 deal die veel dealers vaak aanbieden. Bij de 50/50 regeling betaal je bij aankoop de eerste 50% van de auto en de andere helft pas over een jaar. Soms is het zelfs mogelijk om de 2e helft van het bedrag in termijnen te betalen. In overleg met de verkoper bepaal je dan het aantal termijnen.

#5 Is het mogelijk om een tweedehands auto op afbetaling te kopen?

Naast het kopen van een nieuwe auto op afbetaling is het ook mogelijk om te gaan voor een occasion. Je kunt dan het beste een occasion leasen. Op deze pagina vind je een overzicht van aanbieders die occasion lease aanbieden.

Je betaalt over een vooraf vastgestelde periode een vast bedrag per maand. Een tweedehands auto op afbetaling los je meestal af tussen 12 en 60 maanden. Dit wordt ook wel financial lease genoemd. Met name voor ondernermers ZZP'ers kan dit fiscaal zeer aantrekkelijk zijn.

Let wel op dat er wel een regel geldt voor deze manier van leasen: de auto mag aan het einde van de looptijd niet ouder zijn dan 10 jaar.

 

#6 Wat zijn de mogelijkheden om een auto te kopen op afbetaling met BKR-resgistratie?

Is een auto onmisbaar in jouw dagelijks bestaan vanwege werk of het brengen van kinderen naar school en al hun andere activiteiten maar is in één keer betalen op dit moment niet voordlig of mogelijk voor jou? Er zijn 2 verschillende vormen om een auto op afbetaling te financieren. Wil je de auto kopen dan kun je een lening afsluiten via Santander of Lening.com. Die lening betaal je dan in maandelijkse termijnen af terwijl je de auto meteen kunt gebruiken. Een andere optie is private lease. Kijk daarvoor op Ikrij.nl of wittebruglease.nl.

#7 Wat moet ik weten als ik een auto wil kopen op afbetaling?

Een auto kopen op afbetaling doe je door met de autodealer een afbetalingsregeling of financial lease aan te gaan. Heb je snel een auto nodig maar niet genoeg geld dan kan dit je uit de brand helpen. Er zijn enkele dingen belangrijk om te beseffen voordat je op deze manier een regeling aan gaat. 1. De auto wordt niet direct van jou. Pas na dat je een aanzienlijk deel van de lening hebt afgelost word je echt eigenaar. 2. Het bedrag dat je aan rente betaalt over een autolening kan aardig oplopen en kost je dus geld. 3. Aantrekkelijke deals zijn niet altijd zo voordelig als ze lijken. Het loont altijd de moeite te berekenen wat je aan het eind van de rit kwijt bent en om te vergelijken.

#8 Is het ook mogelijk een auto te kopen en deze later te betalen?

Bij de aanschaf van de auto is het nooit mogelijk het hele bedrag achteraf te betalen. Het gaat simpelweg om te grote bedragen. Wil of kun je niet in één keer betalen, dan ga je altijd een vorm van lening aan. Er zijn hiervoor drie gangbare vormen. 1. Je sluit een financial lease af bij de dealer. Je betaalt de auto af in maandelijkse termijnen en wordt eigenaar van de auto als de lening onder een bepaald bedrag komt. 2. Je sluit een lening af via je eigen bank. 3. Je maakt gebruik van een 50/50 deal bij een garage. Je betaalt de helft bij aankoop en betaalt de rest af in maandelijkse termijnen.

#9 Kan ik ook een auto kopen op afbetaling zonder dat ik hier rente over betaal?

Het is tegenwoordig niet meer toegestaan om autoleningen aan te bieden tegen 0% rente. Deze leningen bleken misleidend en niet zo voordelig als ze werden voorgedaan. Een auto kopen op afbetaling zonder rente kan dus niet. Wil je een auto kopen op afbetaling dan kun je op een verantwoorde manier lenen door verschillende opties voor financial lease bij de dealer en leningen bij de bank te vergelijken. Ga niet direct af op het laagste rentepercentage of een aanbieding, maar reken goed door wat het je onder de streep echt kost.

#10 Waar kan ik een auto huren en achteraf betalen?

Waar je vroeger eigenlijk altijd een creditcard nodig had om borg te betalen en garant te staan voor een huurauto, zie je nu steeds vaker dat dit zonder kan. Auto deelservices worden steeds populairder. Via Sixtshare kun je bijvoorbeeld via de app van Sixt een automatische incasso afgeven. Ook via Mywheels kun je op deze manier gebruik maken van een deelauto. Een Auto huren voor tijdens je vakantie? Dan kun je via Alamo, Tix.nl of Expedia gewoon met Ideal betalen voor je huurauto. Een auto voor eigen gebruik zonder hier lang aan vast te zitten? Met shortlease kun je al per maand een auto huren voor een maandelijks tarief.

#11 Wat zijn de opties om een auto te kopen op afbetaling in België?

In België kun je op drie verschillende manieren een auto kopen op afbetaling. 1. Je sluit een autolening af via een online-kredietverstrekker. Er zijn grote verschillen in rentepercentages bij dit soort leningen. Het is dus goed om uitgebreid vergelijkend warenonderzoek te doen. 2. Via de dealer waar je de auto koopt een afbetalingsregeling aangaan is vaak een voordelige optie. Worden er grote kortingen gegeven bij betaling in één keer? Ga dan na of het alsnog interessant is ergens anders te lenen. 3. Private lease, waarbij je maandelijks betaalt voor gebruik van de auto, maar deze niet in je eigendom komt.